Незванични приједлог да Вјекослав Беванда буде предсједавајући Савјета министара БиХ могао би бити увод у формирање власти, уколико се буде поштовао принцип да Републици Српској припадну четири министарске позиције. Према неким размишљањима, уколико ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, поред Беванде, добију још два министарска мјеста како се спекулише, а РС четири, преостају још три позиције за странке платформе, односно СДП и СДА. Шансе за то су, сматрају политичари, прилично мале, па ће се двије ХДЗ морати задовољити с једним министарством, или ће РС свести захтјев на три министарске позиције. Тако би платформи припала четири мјеста у савјету министара, што би могла бити комбинација која ће све стране задовољити.

Хрватске странке из редова платформе морале би се задовољити позицијама замјеника министара, што би могао бити базични основ за успостављање власти.  Из Сарајева се исто тако могу чути поруке да ће РС морати свести апетите на три министарска мјеста, будући да су на то, како кажу у ФБиХ, пристали на разговорима шест лидера у Брчком.

Душанка Мајкић, функционерка СНСД, кратко је рекла да једини чврст принцип у том погледу који ова странка има јесу четири министарска мјеста за РС, а да је све остало питање које морају ријешити странке у ФБиХ.
- Мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ припада легитимном представнику хрватског народа, па кога год да предложе, нама није спорно - рекла је Мајкићева.

Игор Радојичић, предсједник парламента РС, рекао је раније да би уступање пет министарских позиција странкама платформе, које предводе СДП и СДА, била уставна реформа на мала врата с обзиром на то да би имали довољну већину, уз заступљеност припадника свих народа, да доносе све одлуке.

Званичници ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 имали су прексиноћ састанак на којем се говорило о формирању Савјета министара БиХ. Састанак је одржан у кабинету Боже Љубића, замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и предсједника ХДЗ 1990. Према неким информацијама, за предсједавајућег Савјета министара биће предложен Вјекослав Беванда из ХДЗ БиХ, за министарку правде Борјана Кришто из ХДЗ БиХ, док би министарску позицију могао добити и Мартин Рагуж из ХДЗ 1990.  Весо Вегар, в.д. генералног секретара ХДЗ 1990, првобитно није могао нити демантовати нити потврдити ове информације.
- То је све што сада могу рећи - нагласио је Вегар, да би јуче рекао како на састанку није било говора о кандидатима.

Извршни секретар СНСД, Рајко Васић, оцијенио је да је бесмислено сијање конфузије на јавној политичкој сцени да постоји договор према којем платформашима припадају четири министарска мјеста, а Републици Српској три.
- Само четири путића воде до Савјета министара - четири министарства РС - истакао је Васић.

Аутор: Младен Кременовић
e-max.it: your social media marketing partner