Представнички дом Парламента БиХ поновно ће у четвртак расправљати о Приједлогу закона о забрани негирања, минимизовања, оправдавања или одобравања холокауста, злочина геноцида и злочина против човјечности, које већ неко вријеме на дневни ред покушавају убацити Азра Хаџиахметовић и Бериз Белкић. О овом закону до сада није постојао консензус те је повлачен са дневног реда.

Представници српског народа у Парламенту сматрали су да није тренутак да се разговара о овоме питању и најавили како он ни у четвртак неће добити подршку српских посланика. Посланица  Душанка Мајкић из СНСД-а каже да закон у четвртак, али ни у ближој будућности неће бити усвојен у Парламенту. Додаје да Срби нису против овог закона, али да није вријеме за његово доношење.

Историјске чињенице

- Свјесно се ово ставља на расправу у тренутку када се доводе у сумњу многи догађаји из блиске прошлости. Бошњачки политичари настоје да се истина која је њима до сада ишла на руку таква и остане, казала је Мајкић додајући да закон треба донијети, али тек када потпуна истина изиђе на видјело дана.

Бошњаци су поднијели овај закон јер би њиме било онемогућено да се бране представници српског народа, појашњава Мајкић, јер нпр. адвокат који би то урадио био би кривично гоњен за негирање геноцида.
- Када историјски буде јасно да су сви народи једнако кажњени за све што су урадили, па ма ко то био и закон ће бити донешен, поручила је Мајкић.

Проблеми у Комори

Посланици ће разматрати и свој рад у оквиру разних комисија, а на дневном реду наћи ће се и проблеми у Спољнотрговинској комори БиХ. Како се наводи у извјештају о проблемима у Комори, ова институција не поштује право гласа ентитетских комора, с којима има обавезу сарађивати, да институције немају увид у све радње и да се мора ограничити дјелокруг Коморе.

Министарство спољне политике и економских односа које је израдило мишљење у закључку наводи да се треба покренути процес измјена Закона о СТК, да се морају преиспитати сва овлашћења које су у ранијем периоду пренесене на Комору и да се избор руководиоца СТК врши по закону и надзире од надлежних министарстава.

О личној карти

Парламентарци ће у четвртак расправљати и о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ/РС/ФБиХ, о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту те о измјенама и допунама Закона о спречавању и сузбијању злопотребе опојних дрога.

Посланици ће у четвртак разматрати и извјештај о раду Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава Представничког дома. Из приложене документације може се ишчитати једино то да комисија ништа конкретно није урадила у истрази и да се не зна гдје је отишло око седам милијарди марака донаторских средстава која су стигла у БиХ.
e-max.it: your social media marketing partner