Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је прегласавањем првог замјеника предсједавајућег ове комисије Душанке Мајкић усвојила Збирно мишљење о ревизорским извјештајима финансијског пословања институција БиХ за 2010. годину.

"Остали чланови Комисије су гласали за све, ја сам прегласана на овоме, али то не значи да ће тако бити када извјештај Комисије дође у домове. Не слажем се са усвајањем два ревизорска извјештаја, а то је извјештај о ревизији за министарстава одбране и иностраних послова БиХ", рекла је Мајкићева Срни. Она сматра да су ревизорски извјештаји ове двије институције до сада најгори извјештаји који су ушли у Парламентарну скупштину те да се Канцеларија за ревизију институција БиХ из неких разлога није усудила да да оцјену стања које влада у њима.

"Ове двије институције такмиче се у веома нерационалном трошењу јавног новца и због тога ја сам гласала против ових извјештаја и тражила од Канцеларије за ревизију да хитно упути ревизоре и да се сагледа укупно стање обје ове институције", нагласила је Мајкићева.

Она је додала да је на данашњој сједници Комисије усвојен један број закључака који се односе на укупно стање ревизорских извјештаја, напомињући да су одређене институције кажњене са десет, односно, двадесет одсто умањењем буџета за поједине врсте трошкова као што су тошкови репрезентације и набавке нових возила.

Мајкићева је појаснила да је закључком Комисије захтијевано од Тужилаштва да предузме значајне мјере на утврђивању кривичне одговорности надлежних лица у вези са садржајима ревизорских извјештаја о финансијскаом пословању за 2009. годину - 15 извјештаја и за 2010. годину - 17 извјештаја.

Она је подсјетила да је у 2010. години било 67 ревизија институција, од којих је 17 са позитивним мишљењем, 33 позитивних са истицањем предмета, четири са резервом, 13 са резервом и истицањем предмета.

"Укупно са резервом је 17, а са позитивним и позитивним са истицањем предмета 50 институција. Сматрам да је ревизија била наклоњена институцијама те да су сва мишљења са резервом требала бити негативна, док су ова позитивна требала бити са резервом", рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, из неког разлога се Канцеларија за ревизију институција БиХ не усуђује да каже стварно стање у институцијама у БиХ, за разлику од ентитетских ревизија које су у Републици Стпској и у ФБиХ дале драстичне оцјене.

Срна
e-max.it: your social media marketing partner