СAРAЈЕВО - Одговорност је на начелнику Оружаних снага (ОС) БиХ за то што је дозволио да се у Дому ОС БиХ у Сарајеву (бивши Дом ЈНA), који је простор заједничких оружаних снага, одржи манифестација "Одбрана БиХ-Игман 2011", изјавила је предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић.
Одржавање манифестације је најављено за синоћ и требало је да јој присуствује и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, а Мајкићева истиче да није смјело да се догоди да се овај простор даје на коришћење за дешавања која су изван ОС, што је постала пракса. У кабинету бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића "Гласу Српске" речено је да се ради о одржавању завршне манифестације која "због јаке кише није могла да се одржи у јулу".

У то вријеме сваке године бошњачки представници обиљежавају годишњицу ратних дејстава на Игману 1993. године, када је ВРС ослободила ту планину, али су на захтјев представника међународне заједнице снаге ВРС враћене на почетне положаје.

- Сигурно је и то да се министар одбране БиХ Селмо Цикотић није усудио да то не дозволи ако члан предсједништва његове странке, СДA, тако нешто тражи. Друго, представници Бошњака манифестације одржавају на просторима који њима одговарају, без тражења сагласности - каже Мајкићева.

Она истиче да до коришћења тих просторија није могло доћи без сагласности начелника Заједничког штаба ОС БиХ.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз каже да га не изненађују такви поступци политичких представника бошњачког народа.
- То су људи који нам шаљу поруке да су "БиХ бранили, али да је нису ослободили" и тиме показују своје намјере. То може бити само у функцији жртвовања мира за неку нову БиХ и дестабилизовање ситуације што је погубно по сва три народа у БиХ - каже Ћургуз.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да није први пут да се заједничке институције и објекти који су за њих намијењени злоупотребљавају.
- Ово са Игманом 2011. је класична злоупотреба заједничких институција и биће отворена жестока расправа о "употреби и злоупотреби" појединих заједничких институција - казао је Калабић, истичући да је законом јасно прецизирано чему служе институције БиХ и начин њиховог функционисања.

Начелник Заједничког штаба ОС БиХ Миладин Милојчић и замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Злоупотребе

Злоупотреба ОС БиХ и њених просторија забиљежена је и у априлу прошле године приликом сахране генерала Расима Делића којег је Хашки трибунал осудио због почињених ратних злочина.

Просторије ОС су незаконито коришћене и у мају прошле године кад је под покровитељством бившег високог представника у БиХ Кристијана Шварц Шилинга у Дому ОС БиХ одржан концерт озбиљне музике у част члана ратног Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића који је осумњичен за ратне злочине.

Аутор: Горан Маунага
e-max.it: your social media marketing partner