Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић указала је данас на бројне пропусте у трошењу буџетских средстава у току расправе о Извјештају о извршењу буџета БиХ за 2010. годину. Мајкићева је у расправи о извјештају упозорила да се парламент БиХ заобилази када је ријеч о трошењу буџетских средстава, иако Парламентарна скупштина усваја буџет, па је тиме и одговорна за његово трошење. "У 2010. години буџетски приходи су износили 80 одсто од планираних и појављују се близу 72 милиона марака буџетског дефицита", нагласила је Мајкићева и навела да у БиХ постоје институције, попут Канцеларије за реформу јавне управе, чије извршење буџета износи свега око 20 одсто.

Душанка Мајкић је додал да је Фонд за повратак у 2010. години на располагању имао 95 милиона марака, а реализовао непуних 40 милиона, она је констатовала да је вријеме да неко почне да подноси рачуне за лош рад институција БиХ.

Она је оцијенила непотребним да Комисија за финансије и буџет Представничког дома закључком задужује Министарство финансија да СДС-у изврши поврат 540.337 марака, које се налазе на посебном рачуну у складу са одлуком високог представника, истичући да је Министарство само требало да деблокира та средства, без захтјева парламента.

У расправи о Извјештају о извршењу буџета БиХ за 2010. годину више посланика у Парламентарној скупштини БиХ изнијело је замјерке на начин на који су трошена буџетска средства, али је највише реплика изазвао замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић, који је упутио критику посланицима што се баве овим питањем, а не буџетом за наредну годину.

Срна/СНСД.инфо
e-max.it: your social media marketing partner