БAЊAЛУКA - Запослени у институцијама БиХ користе рупе у закону како би трошили милионе марака пореских обвезника, а ревизори су лани утврдили да за трошкове на више од 40 позиција у буџету БиХ нема покрића. У аналитичком прегледу укупних расхода у институцијама БиХ у 2010. години, које је израдила Канцеларија за ревизију БиХ, утврђено је да су институције БиХ милионе марака потрошиле мимо прописаних подзаконских аката, правила, критеријума или релевантних анализа.

Милиони за такси, путовања, обуке...

Један од примјера неусклађености са прописима су трошкови за такси превоз. Иако не постоје инструкције о признавању трошкова превоза такси возилима, то није спријечило запослене у институцијама БиХ да прошле године потроше око милион марака на ове услуге.

Прецизно није дефинисано ни коришћење приватног возила у службене сврхе, те нису одређена ни правила потрошње за путовања унутар земље. На ове двије ставке запослени у заједничким органима потрошили су лани око 7,5 милиона марака. Само за путовања у иностранство запослени у институцијама БиХ потрошили су 10,9 милиона КМ.

- Ревизијом је уочено да не постоје основи за правдање трошкова путовања, односно недостају позиви организатора, одлуке о упућивању на службени пут, авио-карте, не наводи се вријеме преласка границе за путовање у иностранство, не уписују су подаци о времену боравка на службеном путу... - навели су ревизори.

Институције БиХ искористиле су непостојање прописа који би регулисали поправку возила, па је за ове намјене лани потрошено око седам милиона марака.

У појединим институцијама још није успостављена евиденција о извршеним сервисима, поправкама, замјени гума, па је остало непознато да ли су поправљана приватна или службена возила.

Око 300.000 марака дато је на прање и паркирање возила, што такође није регулисано подзаконским актима.

Истовремено, институције БиХ на закуп паркинга годишње дају око 520.000 марака. Од институције до институције различита је и пракса осигурања возила.

- На ове трошкове дато је 1,18 милиона марака, а не постоје правила о осигурању возила на нивоу институција, не зна се која треба "каско" осигурати, а која не - навели су ревизори.

Издаци за фиксне и мобилне телефоне, те за интернет такође нису регулисани подзаконским актом, а на њих је у институцијама БиХ прошле године потрошено око 7,67 милиона марака.

Запосленима у заједничким органима плаћани су и трошкови за "стручне књиге и литературу", који износе 250.850 марака, иако не постоје критеријуми за признавање ове врсте издатака.

Поред тога, око 1,24 милиона издвојено је за услуге стручног образовања, за шта такође не постоје критеријуми, док се 620.000 марака даје за специјализацију и школовање запослених у органима БиХ, што је једино из ове области дефинисано одлуком Савјета министара из 2009. године.

Ревизија заказала

Подзаконска акта, правила, критеријуми или релевантне анализе у многим институцијама не постоје ни за трошкове уговора о привременим и повременим пословима, за грантове непрофитним организацијама, услуге смјештаја, одржавања конференција, ауторске хонораре, компјутерске услуге, израде пројектне документације и услуге превођења.

Замјеница предсједавајуће Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ Душанка Мајкић рекла је "Гласу Српске" да су ревизори умјесто мишљења са резервом, требало да дају негативно мишљење Извјештају о извршењу буџета институција БиХ за 2010. годину.

- Канцеларија за ревизију је дала толико препорука које нису испуњене да је готово беспредметно постало да се сваке године дају нове препоруке, а да се старе не реализују - истакла је Мајкићева.

Додала је да је ревизијом утврђено да је испуњено само 12 препорука у свим институцијама БиХ, за 16 је реализација у току, док чак 41 препорука није реализована.

- Да су препоруке реализоване сигурно је да би била донесена многа подзаконска акта која регулишу трошкове. Велики проблеми прате област трошкова, јер чим је нешто неуређено, постоји аутоматски могућност да се јавни новац не троши на одговарајући начин - нагласила је Мајкићева.

На нивоу БиХ постоје 74 институције које запошљавају око 22.000 радника.

Позиција                                      - Износ (КМ)


Путовања у иностранство                                                   - 10.900.000

Фиксни и мобилни телефони, интернет                             - 7.670.000

Коришћење приватног возила, путовања по земљи          - 7.500.000

Поправка возила                                                                    - 7.000.000

Услуге стручног образовања                                                 - 1.240.000

Осигурање возила                                                                 - 1.180.000

Превоз таксијем                                                                     - 1.000.000

Закуп паркинга                                                                         - 520.000

Прање и паркирање возила                                                    - 300.000

Стручне књиге и литература                                                  - 250.850

Трошкови без правила, критеријума или упоришта у подзаконским актима

Аутор: Свјетлана Тадић
e-max.it: your social media marketing partner