БАЊАЛУКА - Оружане снаге (ОС) БиХ налазе се у позицији да не могу да обављају основну функцију, а уколико БиХ не може да финансира овакве оружане снаге, она мора да смањује број војника на 1.500, оцијенила је члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић.

Мајкићева је након посјете чланова Комисије касарни Оружаних снага "Козара" у Бањалуци рекла да су искуства војника и подофицира у вези с начином унапређивања веома непријатна, као и да војска нема довољно хране и нема добру обуку.

Према њеним ријечима, војници су разочарани системом унапређивања у којем доминирају личне везе. "Друга ствар је да се новац за Оружане снаге мора рационалније користити, јер је очито да високи официри и виша команда не знају шта се овдје дешава и да врло ријетко чују проблеме са којима се војска суочава", рекла је Мајкићева након разговора с војницима и подофицирима.

Она је као прву опцију навела демилитаризацију и да, уколико она није могућа, треба смањити Оружане снаге на 1.500 војника, који би били добро опремљени и обучени и сачињавали мале покретне јединице, спремне за мировне мисије.

Мајкићева је изнијела податак да данас на 3.700 војника командује 5.100 официра и подофицира.

Говорећи о референдуму око уласка у НАТО, Мајкићева је рекла да је у Републици Српској несразмјерно мањи број оних који су присталице НАТО-а, што је разумљиво с обзиром да је она бомбардована, али да је то сада политички циљ који се налази у документима Републике Српске.

"Тако ће бити све док не буде донесена одлука, након које ћемо изаћи на референдум, као и многе земље које су на тај начин одлучивале о много безазленијим питањима", поручила је Мајкићева.

Командант Шесте пјешадијске бригаде Оужаних снага Стаменко Новаковић рекао је да је реализација планова бригаде у протекле двије године била стоодстотна и да је по многим питањима доста одмакла на путу за НАТО.

Говорећи о неправилностима у начину унапређивања, Новаковић је рекао да се предузимају разумне мјере да се проблеми о којима су војници говорили смање.

"Веза код унапређивања постоји и то више није тајна, али смо те критеријуме умањили у односу на период од прије пет година" , рекао је генерал Новаковић.

Говорећи о референдуму за улазак у НАТО, Новаковић је рекао да лично подржава инструмент воље народа и да ће се изјаснити на њему, уколико он буде организован.

Срна
e-max.it: your social media marketing partner