БAЊAЛУКA - Појединим министрима сједнице Савјета министара су неважне и ријетко им присуствују, а убједљиво највише изостанака у овој години имају министри иностраних послова и одбране Свен Aлкалај и Селмо Цикотић. Извјештај о раду Савјета министара у првих девет мјесеци ове открива да Aлкалај и Цикотић нису присуствовали ни половини сједница, иако руководе једним од најважнијих ресора, а изостанке су углавном правдали путовањима у иностранство.

Шеф дипломатије БиХ појавио се на само осам од 23 сједнице Савјета министара одржане у првих девет мјесеци, док је Цикотић имао три изостанка мање.
Док су остали министри у већој или мањој мјери били присутни сједницама Aлкалај и Цикотић су углавном путовали по свијету. О њиховим навикама свједоче и ревизорски извјештаји уназад неколико година који показују да су министарства спољних послова и одбране трошила највише новца на путовања. Посебно су спорна Aлкалајева путовања, који углавном обилази егзотичне земље и тениске турнире, а као оправдања доноси споразуме од којих БиХ нема никакве користи. Док министар путује особље у Министарству иностраних послова (МИП) се очигледно понаша веома комотно.  У деветомјесечном извјештају о раду Савјета министара БиХ наводи да МИП ове године није предложило ниједан закон.

Aлкалај је имао обавезу и да успостави дипломатске односе са 48 земаља, а то је учинио са 24 државе и то углавном из арапског свијета.
- Када се сабере трајање сједница Савјета министара на којима је Aлкалај боравио долази се до закључка да је на засједањима провео девет часова и 33 минута.
У извјештају се додаје да ни Министарство одбране ни Министарство људских права и избјеглица на чијем је челу Сафет Халиловић нису предложили ниједан закон.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић потврдила је "Гласу Српске" да су Aлкалај, Цикотић и министар безбједности Садик Aхметовић велики дио свог мандата провели на путовањима и да се добро види какви су били ефекти.

- БиХ никада није била у горој позицији него што јесте. Та три министра су мало када на земљи јер су већином на доласку или одласку. Какво је стање у институцијама које воде види се у ревизорским извјештајима. У тим институцијама влада хаос, а министри путују и користе позиције за себе - рекла је Мајкићева и подсјетила да су МИП и Министарство одбране требали да добију негативно умјесто мишљења са резервом Канцеларије за ревизију БиХ.

Савјет министара БиХ је у првих девет мјесеци утврђивао 2,3 закона мјесечно док је мјесечни просјек Владе Црне Горе 12, Србије 15, а Хрватске чак 26 закона.

Трошкови

МИП и Министарство одбране су рекордери када је у питању трошење новца из буџета институција БиХ за путне трошкове.
Према извјештају о извршењу буџета институција БиХ у првој половини ове године, МИП је за путне трошкове потрошило 926.000, а Министарство одбране 1,5 милиона марака.

Аутор: Ведрана Кулага
e-max.it: your social media marketing partner