САРАЈЕВО - Око 1,9 милијарди КМ кредитних средстава датих БиХ није ангажовано због чега је само у прошлој години плаћено 3,8 милиона КМ камате, а у првих осам мјесеци ове године 2,1 милион КМ. Ову информацију Министарства финансија и трезора БиХ данас је примила к знању Комисија за финансије и буџет Предстаничког дома Парламентарне скупштине БиХ. По информацији, од 1998. године до 1. септембра ове године БиХ је због неутрошених кредитних средстава имала 26,6 милиона КМ трошка.
Душанка Мајкић, члан Комисије за финансије и буџет, казала је да је питање за Савјет министара БиХ зашто кредити нису повучени. "Парламентарна скупштина нема другу могућност него да или да или не да ратификацију споразума. Нема могућност да било шта промијени. Ту је наша улога минорна, а одговорност велика", рекла је Мајкићева.

Комисија за финансије и буџет данас је разматрала ревизорске извјештаје о пословању пет институција у прошлој години које су добиле мишљење с резервом, и то министарстава одбране и људских права и избјеглица, те Управе за заштиту здравља биља, Фонда за повратак и Дирекције за цивилну авијацију.

Душанка Мајкић је истакла да те институције требало је да добију негативно мишљење јер шест година нису учиниле ништа да поправе рад. Замјерила је Канцеларији за ревизију институција БиХ да није урадио посао како треба и да оно што пише у извјештају није у сразмјеру са мишљењем ревизора.

"Код Министарства одбране кључне накнаде трошкова нису извршене у складу са прописима. Код пописа имовине нису наведене кључне ствари. Открила сам да Министарство нема регистровано материјално-финансијско рачуноводство и не зна колика му је имовина", додала је Мајкићева.

Упозорила је да не постоји ниједан случај у јавним набавкама у Министарству одбране који није за истрагу СИПА, да је потписано 2.800 уговора за плаћање смјештаја војника, подофицира и официра, а за новац који се за то издваја могу бити поправљене касарне како би се у њима становало, да се плаћају летачке накнаде иако Оружане снаге немају авионе, те да су са осам милиона КМ плаћене услуге превоза, а службена возила користи 24 сата дневно неограничен број људи.

Емир Кабил, предсједавајући Комисије, казао је да је шокиран расипништвом у институцији која добија 40 одсто буџета БиХ, док је њен члан Салко Соколовић истакао је да су јавне набавке и материјални трошкови проблем и других институција, те да заправо не ваља Закон о јавним набавкама.

Комисија ће став за сваку институцију заузети када буду завршена јавна саслушања о свим ревизорским извјештајима.

Аутор: Маја Ренер-Смајовић
e-max.it: your social media marketing partner