САРАЈЕВО - У ревизорском извјештају о финансијском пословању Министарства одбране БиХ (МО) за 2010. годину нема ниједне ставке која није проблематична, упозорила је данас у Сарајеву на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

Истичући да се никада до сада није десило да у ревизорском извјештају неке од институција БиХ ниједна ставка није ријешена на задовољавајући начин, Мајкићева је упитала "колико онда БиХ има од таквог Министарства одбране и Оружаних снага?" Мајкићева је, као извјестилац Комисије за ревизорски извјештај о финансијском пословању Министарства одбране БиХ, рекла да је срамно што је Канцеларија за ревизију за ову институцију дала мишљење с резервом, констатујући да је на основу налаза ревизије мишљење требало да буде негативно.

Као један од основних пропуста у финансијском пословању Министарства одбране БиХ у прошлој години Мајкићева је навела непостојање материјално-финансијског рачуноводства, због чега се не зна којом имовином ово министарство располаже.

Међу примјере несавјесног трошења буџетских средстава БиХ у овом министарству, Мајкићева је навела и трошење око десет милиона КМ за плаћање станова за 2 800 војника, подофицира и официра, умјесто да они користе смјештајне капацитете Оружаних снага,  те плаћање трошкова мобилних телефона за 84 запослена у Министарству и 173 у Оружаним снагама.

"За услуге превоза запослених у Министарству и Оружаним снагама у 2010. години издвојено је осам милиона КМ, а за неограничен број људи 24 часа дневно на располагању су чак 83 службена возила", навела је Мајкићева и додала да БиХ има 5 000 официра који имају команду над  3 700 војника.

Према њеним ријечима, посебно је забрињавајуће што ниједан случај јавних набавки Министарства одбране БиХ није чист, а проблематично је и питање уништавања наоружања и муниције.

Мајкићева је истакла да одговорност за овакво стање у Министарству одбране БиХ сноси и Парламентарна скупштина БиХ, јер се за шест година у овом министарству ништа није промијенило.

Више учесника у расправи посебно је указало на недопустиве пропусте у јавним набавкама Министарства.

Иако је било планирано, Комисија за финансије и буџет Представничког дома није разматрала ревизорски извјештај о финансијском пословању Министарства иностраних послова БиХ јер на сједницу, упркос упућеним позивима, није дошао нико из овог министарства.

На почетку данашње сједнице главни ревизор Миленко Шего извинио се Душанки Мајкић и Божани Трнинић за своје понашање према њима на једној од претходних сједница Комисије, када је прекинуо Мајкићеву у њеном излагању, док је свом замјенику, након што је изнијела замјерке на рад Канцеларије за ревизију институција БиХ, рекао да је дрогирана или пијана.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner