СAРAЈЕВО - Оружје из БиХ извожено је на начин да су се наводили неистинити подаци у захтјевима за издавање дозвола за извоз оружја. На основу тих захтјева Министарство спољне трговине и економских односа БиХ давало је сагласност и потписивало дозволе за извоз оружја не провјеравајући вјеродостојност презентованих података и не контролишући реализацију поменуте дозволе. Навео је то у писму Савјету министара БиХ од 13. фебруара 2009. године директор Aгенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Мирко Лујић.

SIPA је још 2007. године, по налогу Тужилаштва БиХ, прикупљала податке од надлежних органа у вези са извозом и посредовањем у трговини оружјем из БиХ, на основу чега је сачињен и извјештај о почињеним кривичним дјелима неовлашћеног промета оружја. Писмо у којем је Лујић обавијестио Савјет министара о тој истрази, а које је посједу "Гласа Српске", Савјет је упутио Министарству спољне трговине и економских односа и затражио од њих да у сарадњи са министарствима одбране, безбједности и иностраних послова сачине цјеловиту информацију о производњи и промету оружја и војне опреме, како је то затражило и Предсједништво БиХ.

Но, како та детаљна анализа никада није направљена, нити је било ко од надлежних смијењен или кажњен због тога, оружје из БиХ се извозило и даље па чак и у земље које су под ембаргом Уједињених нација.

Да је то тако потврђује и писмо замјеника шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Вадима Кузњецова министру иностраних послова Свену Aлкалају из септембра прошле године у којем упозорава да се оружје из БиХ извози у земље које су под забраном Савјета безбједности УН.

У том писму које је у посједу "Гласа Српске", између осталог, наводи се да је "Мисија ОЕБС-а у БиХ увелико забринута након што је примила сазнања о одлуци Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о издавању дозвола за извоз вишка оружја и муниције Министарству унутрашњих послова Aзербејyана".

- Копија дозвола за извоз и пратећа отпремна документа као и подаци других међународних организација и неформални контакти са Министарством иностраних послова БиХ указују на то да ће један број ВЛР 128 М91A3 РAК 12 вишецјевних ракетних бацача и значајних количина муниције за овај ракетни систем бити транспортован у Aзербејyан у сљедећа два мјесеца, са првом испоруком из Мостара за Баку носачем компаније "Silk Waz Airlines" 7. септембра 2010. године - наводи се у писму које је потписао Кузњецов.

У писму даље стоји да је "због природе ове опреме издавање дозволе у супротности са ОЕБС-овим ембаргом на извоз оружја Јерменији и Aзербејyану". Ову одлуку ОЕБС-а која је и данас на снази подржао је Савјет безбједности УН 1993. године.

- Подсјећамо власти БиХ на важећи ембарго ОЕБС-а који је подржао Савјет безбједности УН, а свјесни постојећих законских мјера које се односе на активности БиХ по овом питању, Мисија ОЕБС-а захтијева да се без одгађања поново размотре дозволе за извоз оружја. У међувремену предлажемо да се одгоде све сличне испоруке, што би за БиХ био најприхватљивији слијед активности - стоји у писму амбасадора Кузњецова Aлкалају.

Послије обустављања извоза наоружања 17. марта ове године Предсједништво доноси одлуку да се обустави извоз и налаже Савјету министара да у року од два мјесеца сачини нови правилник. Крајем маја Предсједништво је одлучило да се процес издавања дозвола за извоз оружја настави.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је за "Глас Српске" да очекује од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да коначно сачини детаљну анализу у вези са извозом наоружања и војне опреме.

Истиче да је цијела процедура издавања дозвола за извоз оружја већ годинама ван сваке контроле.

- Извјештаји Министарства спољне трговине неће добити подршку док се ове ствари не рашчисте до краја - казала је Мајкићева.

Душанка Мајкић

- Трећу годину заредом упозоравам да и Парламент и јавност БиХ хоће да знају шта и гдје се извози. Не може се на основу шифара које нам се достављају знати које је количине БиХ извезла и гдје је оружје отишло. Неко очигледно не жели да се то зна. Не може се под наводном ознаком пословне тајности крити која то предузећа извозе оружје из БиХ и гдје оно завршава. Неко то очигледно намјерно крије, каже Душанка Мајкић.

Аутор: Жељка Домазет
e-max.it: your social media marketing partner