Члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић приче о могућем краху институција БиХ почетком наредне године назива шпекулацијама које у јавност углавном пласира замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић.

"Нигде експлицитно не пише да се у 2012. години не може примењивати одлука о привременом финансирању на основу буџета из 2010. године! Почетком ове године се причало да се привремено финансирање не може примјењивати само у првом тромјесечју, а испоставило се да се то без проблема ради цијеле године. Зашто би онда био проблем да се то уради и за 2012. годину", каже Мајкићева и апелује на заједничке институције да у овом периоду буду штедљиве и да не запошљавају нове службенике на чије плате одлази највећи дио средстава из буџета. БиХ нема буџет ни за ову годину, али се државне институције финансирају одлукама о привременом финансирању за свако тромјесечје. Те одлуке се доносе на основу буџетског оквира из 2010. године.

Ако не буде буџета, све на нивоу БиХ ће, по речима замјеника министра финансија БиХ Фуада Касумовића, практично да стане. Неће моћи да се исплаћују плате за око 22.500 запослених у заједничким институцијама, укључујући и чланове Предсједништва, комплетан Савјет министара, све посланике и делегате у Парламентарној скупштини као и руководиоце свих агенција, дирекција и канцеларија на том нивоу. Осим тога, неће моћи да се плаћа ни спољни дуг земље, а све то би, према процјенама, довело до потпуног колапса на заједничком нивоу.

Председавајући Савјета министара у техничком мандату Никола Шпирић за сљедећу седмицу најавио сједницу Фискалног савјета БиХ на којој би се расправљало о буџетским оквирима БиХ, Републике Српске и ФБиХ за 2012. годину.

Да би се БиХ могла наћи у огромним проблемима потврдио је и министар финансија Драган Вранкић који је рекао да се нада да ће на тој сједници бити постигнут договор.
e-max.it: your social media marketing partner