САРАЈЕВО - Истражна комисија Парламентарне скупштине БиХ требало би да испита како је протеклих година рјешаван вишак наоружања у БиХ и да ли је било неправилности у надлежним институцијама и фирмама које су се бавиле овим послом. Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ једногласно су јуче одлучили да од оба дома затраже да се формира истражна комисија, јер на основу извјештаја Министарства одбране БиХ нису добили довољно информација о овом процесу. Чланове комисије занимало је како је рађена делаборација, односно гдје су завршавали остаци уништеног оружја, попут скупоцјеног челика и других метала, те какво је учешће фирми које су се бавиле овим послом.

Након што је Душанка Мајкић, предсједавајућа ове комсије, изнијела податке да је и Aгенција за истраге и заштиту (СИПА) радила истраге по овом питању и навела да није било тендера код одабира фирми, одлучено је да се поведе истрага и унутар парламента.

"Већ три године тражимо информације, а Министарство одбране БиХ их је беспотребно држало под ознаком тајности. Требало је да представници америчке амбсаде и НАТО-а на једној радионици кажу да нема основа за тајност да ову дискусију отворимо, а опет смо добили информацију ресорног министарства, која не даје одговоре", казала је Мајкићева.
Мајкићева је казала да Министарство одбране није поштовало ни споразум о расподјели прихода од уништавања оружја, по коме за два ентитета иде 80 одсто средстава, а за Министарство 20 одсто.

"Треба овдје испитати и улогу УНДП-а, који је са Министарством одбране избјегао да плати ПДВ на поједине ставке. УНДП је донирао машине за делаборацију фирмама 'Претис' и 'Бинас', али не и добојској фирми 'Тром', која уништава ситну муницију", казала је Мајкићева.

Из Министарства одбране покушали су дати нека објашњења, али им је речено да ће, кад већ тога нема у извјештају, имати прилику да све додатно објасне истражној комисији.
Истражни органи и надлежне институције у БиХ бавиће се и издавањем дозвола за извоз наоружања, након што је јуче Заједничка комисија за одбрану и безбједност одбила два извјештаја Министарства за спољну трговину и економске односе за 2008. и 2009. годину.

Иако је већина чланова комсије у почетку била за то да се ови извјештаји усвоје, јер се односе на период од прије три-четири године, Мајкићева је предочила писмо СИПА упућено Савјету министара БиХ, у коме се наводи да је било и фалсификованих дозвола, те да су истрагу радили по налогу Тужилаштва БиХ. Расправа се водила и о упозорењу ОЕБС-а, на основу којег се дошло до сазнања да је БиХ извозила оружје у Азербејџан и кршила ембарго УН-а, те су подсјетили и на одлуку Предсједништва о забрани извоза оружја.

Због свих нејасноћа, извјештаји ресорног министарства нису усвојени, а комисија ће предложити да оба дома бх. парламента усвоје закључке којима се траже прецизни извјештаји у року 30 дана, те измјене закона како би се парламенту сваких шест мјесеци достављали извјештаји о издатим и реализованим дозволама за извоз оружја.

Аутор: Наташа Крсман
e-max.it: your social media marketing partner