САРАЈЕВО - Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић упозорила је данас да грађани БиХ "сједе на бурету барута" и оцијенила неодговорним однос надлежних према питању уништавања вишкова муниције и минско-експлозивних средстава. "Рјешавање овог питања интерес је свих грађана у овој земљи. Не можемо се ни на који начин дијелити - национално или гдје живимо", изјавила је Мајкићева новинарима у Сарајеву након сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност, на којој је разматрана и информација о рјешавању вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава. Подсјећајући на недавни инцидент у Коњицу када је дошло до експлозије у Фабрици муниције "Игман", Мајкићева је указала на опасност да се овакви случајеви убудуће свакодневно дешавају због могућности да се нестабилна муниција запали или експлодира.

"БиХ је са оволиком количином нестабилне муниције и минско-експлозивних средстава безбједносно несигурна земља", поручила је Мајкићева, констатујући да се не зна колико је такве муниције.

Говорећи о извјештајима о дозволама за извоз оружја, војне опреме и производа двојне намјене у 2008. и 2009. години, који су данас разматрани, предсједавајућа Комисије за одбрану и безбједност истакла је да није добро да ОЕБС упозорава БиХ о кршењу ембарга УН на извоз оружја у одређене земље.

"Досадашња неодговорност према тако важном питању мора једног дана добити епилог", закључила је Мајкићева.

Срна



e-max.it: your social media marketing partner