СAРAЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић казао је у петак да ће Савјет министара БиХ у сриједу усвојити нову одлуку о привременом финансирању институција БиХ, јер буџет за 2011. годину још није усвојен. Трећа по реду одлука о привременом финансирању у овој години истекла је у петак. Уколико буде усвојена нова одлука о привременом финансирању, институције БиХ ће годину завршити без донесеног буџета. Вранкић каже да нема панике када се ради о финансирању институција до краја године.

- Паника би требало да нас хвата што није усвојен буџет за ову годину и што не видим посебног расположења да се усвоји ни за 2012. годину. Ту су прави проблеми, јер онда неће бити осигурано ни привремено финансирање - казао је Вранкић.

Иако се спекулисало да због привременог финансирања у посљедња два мјесеца ове године неће бити довољно новца за плате запослених у институцијама БиХ, Вранкић не очекује проблеме.

- До сада су постојали програми уштеда и добрим дијелом се успјело уштедјети, а такође нису реализовани трансфери и капитална улагања и смањени су грантови. Очекује се да ће година бити на граници уклапања - казао је Вранкић.

Замјеница предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић казала је да непостојање буџета за ову годину даје праву слику ситуације у БиХ.

- Овај случај и немогућност формирања власти говоре каква је земља БиХ. Aко је земља годину без власти и ако не постоји спремност и могућност да се договори буџетски оквир, јасно је да ту нема рационалног погледа, што деградира БиХ као земљу - рекла је Мајкићева.

Предсједништво БиХ у априлу је прегласавањем српског члана усвојило Приједлог буџета институција БиХ за ову годину који је био увећан за 23,7 милиона КМ у односу на Нацрт који им је упутио Савјет министара БиХ. Због тога посланици из РС у Представничком дому Парламента БиХ нису гласали са предложени буџет.

Аутори: Ж. Д. - В. К.
e-max.it: your social media marketing partner