Предсједавајућа Заједничкe комисијe за одбрану и безбједност Парламентарне Скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да се током сусрета са представницима Министарства одбране и Војске Србије информисала о могућностима да у Србији буду ремонтовани хеликоптери Оружаних снага БиХ који се шаљу на ремонт на удаљене дестинације. Мајкићева је рекла да је затражила информације о томе на који начин Војска Србије ремонтује хеликоптере "газела" или МИ-8 које Оружане снаге БиХ шаљу на ремонт у Украјину.

"Питала сам који су то капацитети Србије на које се може рачунати и да ли то Србија може у цијелости завршити. Зашто бисмо ми плаћали нека далека одредишта. На крају, пријем хеликоптера са тих удаљених дестинација говори да ти послови нису завршени добро", рекла је Мајкићева. Истичући важност овог питања, Мајкићева је подсјетила на то да БиХ у то улаже значајна средства и оцијенила да треба видјети јесу ли та средства искориштена на најтранспарентнији и најбољи начин.

Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне Скупштине БиХ завршила је дводневну посјету Београду током које је јуче разговарала са представницима Скупштине Србије, а данас са представницима Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Мајкићева је оцијенила је да је питање надзора, односно инспекције над оружаним снагама успјешније регулисано у Србији него у БиХ.

"По многим својим облицима Војска Србије има елемент контроле који подразумијева контролу свих дијелова у оквиру Инспектората. БиХ такође има Инспекторат, али он има значајно редуковано дјеловање, тако да мислим да без јачања Инспектората није могуће постићи ни квалитет у оружаним снагама", рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, то је један од начина на који се мора радити убудуће, јер "ако нема контроле, не може се рећи да се новац троши на транспарентан начин, да се оружје ремонтује тачно на мјестима на којима је то најисплативије".

Предсједавајућа Заједничком комисијом за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ навела је да се у Министарству одбране информисала о начину на који су у Војсци Србије регулисани људски ресурси, смањене војне снаге, ријешен проблем професионалних војника који напуштају војску.

Разговарано је и о искуствима Војске Србије у сарадњи на регионалном и међународном плану, модернизацији војске, као и о начининима на који се планира буџет.

"Круна данашњих сусрета била је посјета Центру за мировне операције. Заиста сам импресионирана оним што смо видјели. Упознали смо много квалитетних и професионалних официра и мислим да Србија заиста може да буде поносна на оно што има и оним што кроз те радионице пролази, јер велики број различитих земаља користи овај ресурс Војске Србије за квалитетну припрему за одлазак у мировне мисије", рекла је Мајкићева.

Она је навела да се у Центру за мировне операције Војске Србије налази и један број припадника Оружаних снага БиХ и изразила увјерење да ће сарадња Војске Србије и оружаних снага БиХ бити интензивирана.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner