Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ поводом изјаве Сулејмана Тихића да је “све у Лагумџијиним рукама” изјави ла је да се у овом моменту не види ниједан добар аргумент који би говорио да је септембар реалан термин за формирање Савјета министара. “Ја поштујем добре намјере господина Тихића, али оне су добре онолико колико су оствариве, превасходно с аспекта договора у Федерацији, јер кад он буде постигнут, онда би се лакше могао постићи договор. Све што РС тражи у складу је са Уставом БиХ", казала је Мајкић.

Додала је да договор у Федерацији „није наш посао и не знам како ће се то завршити". „У добру вољу да се формира власт на нивоу БиХ, почећу да вјерујем кад се буде тачно знало на коју позицију иде Златко Лагумџија, јер је кључ формирања државне власти његово мјесто.

Уз нашу подршку, Хрвати неће дозволити да Лагумџија буде изабран за предсједавајућег Савјета министара, јер то мјесто припада њима, Србима припада Министарство вањских послова, а ниједно друго мјесто не може да задовољи његов апетит, што ће бити стални проблем за формирање власти на нивоу БиХ", сматра Мајкић.

На питање да ли Тихићева изјава да је спреман прихватити принцип ротације на кључним позицијама на нивоу заједничких институција може убрзати процес формирања Савјета министара, Мајкић је закључила да се са „Србима може постићи тај договор, али није увјерена да ће се Тихић договорити с Лагумџијом, односно да ће Лагумџија на то пристати".

e-max.it: your social media marketing partner