БАЊАЛУКА - Трошење новца у институцијама БиХ није годинама поправљено како се то приказује у ревизорским извјештајима, него су у појединим институцијама постали мудрији у књижењу трошкова, због чега је неопходно да се испита и начин на који ради Канцеларија за ревизију институција БиХ. Рекла је то "Гласу Српске" посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић, која је и била иницијатор идеје усвојене у сриједу на сједници Представничког дома Парламента БиХ да се ангажује међународна кућа која ће дати професионалну оцјену рада Канцеларије за ревизију институција БиХ.  Канцеларија за ревизију институција БиХ за прошлогодишње пословање дала је тек неколико мишљења са резервом, а ниједно негативно, иако су кршења закона и милионски сумњиви трошкови видљиви у великом броју извјештаја.
- У извјештајима се наизглед поправља стање у институцијама БиХ зато што је све већи број оних које су добиле позитивна мишљења ревизије, али одговорно тврдим да су само нашли људе који знају да на одговарајући начин књиже трошкове и сакрију од злоупотребе јавног новца - рекла је Мајкићева.
Она је додала да постоји законска обавеза да нека међународна ревизорска кућа сваке четири године обави професионалну ревизију Канцеларије за ревизију институција БиХ, а да је то посљедњи пут рађено 2005. године.
- Дали смо задатак Канцеларији да што прије ангажује међународну кућу и добије оцјену свог рада, јер очигледно да постоје разлози због којих ревизори уопште не дају негативна мишљења, а институције БиХ, које прате свакодневне афере, немају намјеру да поступе по налозима ревизије - рекла је Мајкићева.
Она тврди и да су ревизорски извјештаји који се раде на нивоу БиХ и РС значајно другачији, јер се не ради ревизија учинка институције БиХ, као што се ради у РС. Каже и да се без те ревизије не може утврдити шта је урађено и шта смо добили за потрошени јавни новац.

Аутор: Ж. Добрић, Ж. Домазет
e-max.it: your social media marketing partner