САРАЈЕВО - Прича о милионским губицима Радио-телевизије БиХ и немоћи Управе и менаџмента овог јавног сервиса да ријеши те проблеме, према властитом признању, досадила је и посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Ипак, извјештају о раду БХРТ-а у 2010. години посвећено је највише времена на данашњој сједници, али се није чуло ништа ново, него су понављани закључци овог дома које Управа и менаџмент нису испунили. Душанка Мајкић, посланик СНСД-а, подсјетила је на низ закључака донесених у протеклом мандату који нису реализовани у БХРТ-у, те захтијевала да се у року од 60 дана Представничком дому достави план санације и финансијске консолидације БХРТ-а.
"Прије три године Представнички дом је донио закључак да се уради план консолидације, а сада је генерални директор БХРТ-а урадио анализу постојећег стања без приједлога конкретних мјера. Закључио је да је за план консолидације услов корпорација, као четврти субјекат Јавног РТВ система", рекла је Мајкићева.
Она је поручила да нема корпорације док не буде санације све док се не рашчисте дугови између ФТВ-а, РТРС-а и БХРТ-а и међусобни судски спорови”, јер сматра да је неприхватљиво да се Јавни РТВ сервис РС (РТ РС) удружује са два губиташка јавна емитера, БХРТ и РТВ ФБиХ.
"Одлично су то смислили да се 700 људи вишка из БХРТ-а пребаци у корпорацију на леђа свим емитерима. Уз то, јавни емитери морају окончати међусобне тужбе због дуговања и мора се поштовати расподјела прихода од маркетинга на основу закона, а не да неко поштује дијелове законе како му се шта свиђа", додала је Мајкићева.

Душанка Мајкић информисала је присутне да су се три године по двије комисије оба дома бавиле проблемом БХРТ-а. Три кључне позиције у БХРТ-у, додала је, заузимају Бошњаци.
“Не постоји баланс и није ми јасно да вам није пало напамет да, ако због ничега, а онда због украса, ставите једног Србина или Хрвата па да народ види да бар имате намјеру направити корпорацију у служби свих народа у БиХ“, критиковала је Мајкић.
Позвала је на неусвајање Извјештаја и предложила три закључка: налаже се БХРТ-у да испуни закључке које је донио Представнички дом, Представнички дом подржава рад УО те налаже се БХРТ-у да у року од 60 дана донесе план санације стања у овој кући.
Душанка Мајкић рекла је да поменути извјештај говори о "суноврату" БХРТ-а, "БХРТ нестаје, топи се, истопиће се".
Према њеним ријечима, све што Парламент БиХ може да уради је да да инструкције према Управном одбору (УО) БХРТ-а и затражи његову одговорност да их испоштује.
"Предлажем да се не усвоји Извјештај о раду и пословању БХРТ-а за 2010. годину, него да се врати испуњењу досадашњих обавеза", нагласила је Мајкић.
Додала је да БХРТ-у ипак треба помоћи да настави са радом, те је у том смислу предложила три закључка.
Првим закључком налаже се УО БХРТ-а да поступи по ранијим закључцима Заступничког дома, у другом се наводи да овај дом подржава рад УО БХРТ-а, те да чланови УО којима је истекао мандат требају да наставе свој рад у пуном капацитету све до избора нових чланова, а трећим закључком се од УО БХРТ-а тражи да у року од 60 дана Заступничком дому доставе документ под називом "План санације и финансијске консолидације БХРТ-а".
e-max.it: your social media marketing partner