Када буде разматрао захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у одлуци о избору предсједника Владе Републике Српске, Уставни суд РС требало би да донесе исправну одлуку, која би у овом тренутку највише одговарала Републици Српској и свим њеним грађанима. Мишљење је ово посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанке Мајкић, која је у интервјуу "Фокусу" говорила о тренутној политичкој ситуацији у РС, проузрокованој блокадом рада њених институција од стране Клуба Бошњака.

ФОКУС: На који се начин може превазићи новонастала криза у раду институција, која се с нивоа БиХ пренијела на РС, а за шта је директан повод био неизбор Мирсада Ђапе, из СДП, за предсједавајућег Вијећа народа РС?

МАЈКИЋЕВА: Очигледно је да је вето Клуба Бошњака на избор Владе РС подигнут по директиву СДП. Да то није урађено, РС би била добар примјер, јер је недуго послије избора завршила сав посао око формирања власти, усвојила економску политику и буџет. На све начине Бошњаци желе да стопирају развој институција РС, а видимо и шта се дешава на нивоу БиХ, због себичног става СДП, која се, упркос чињеници да је добила једнак број посланика као и СНСД, сматра фаворитом и узима себи за право да одлучује у име сва три народа. Вријеме ће показати да то тако неће моћи, јер превелика жеља Златка Лагумџије да буде предсједавајући Савјета министара основни је проблем због којег се три и по мјесеца након избора ништа не дешава на пољу конституисања власти у БиХ. Дакле, бошњачка политика ће нас скупо коштати на свим нивоима, али ће првенствено скупо коштати представнике бошњачког народа. То је њима мање важно, ако могу било шта лоше да учине када је у питању РС. Ми имамо јасно и прецизно дефинисане све наредне потезе и од нас не зависи када ће се конституисати оба дома Парламента ФБиХ, од чега, опет, зависи када ће се конституисати оба дома парламента БиХ.

ФОКУС: Према вашим процјенама, када би могла бити конституисана власт у БиХ?

МАЈКИЋЕВА: Када Златко Лагумџија и Сулејман Тихић схвате да у власти на нивоу БиХ морају да учествују све политичке партије које су добиле мандат својих грађана. Дакле, два плус два плус два и нарушавање било којег сегмента из тог круга наводи нас на чекање, које ником ништа не значи. Сигурно је да ће то имати велике посљедице, које се у ФБиХ већ осјећају.

ФОКУС: Недавно се и ОХР огласио поводом конституисања власти у БиХ, а представници политичких партија иду код Ангеле Меркел на консултације. Да ли ће бити притисака и какав исход можемо очекивати?

МАЈКИЋЕВА: Међународна заједница до сада је у неколико наврата рекла да је питање доношења одлука о политичком животу у БиХ искључиво везано за домаће политичаре и да се ту неће мијешати ни ОХР ни међународна заједница. Позив Меркелове сматрам искључиво покушајем да се до рјешења дође. Не сматрам да ће се било шта значајно десити, изузев што ће Меркелова покушати да заштити интересе Хрвата у БиХ, с обзиром на то да су најмалобројнији народ и да су најугроженији, с обзиром на њихов заједнички живот с Бошњацима у ФБиХ. Што се тиче РС, не очекујем ништа посебно, јер смо ми показали максимум кооперативности да се до власти што прије дође. Мислим да ће овог пута углавном морати да разговара с представницима бошњачких политичких партија и натјера их да буду реални у политичком животу.

ФОКУС: Како ће се у наредном периоду рјешавати крупна питања, попут државне имовине?

МАЈКИЋЕВА: За нас је то питање завршено. Знамо да ту нема договора. То као један од услова за затварање ОХР јесте проблем, али ми смо покушали на различите начин да се договоримо с партнерима у ФБиХ. Нисмо успјели и ми идемо својим путем. То ћемо привести крају. Оно што је у РС припада РС и ту је завршена сва прича. Око осталих ствари, које се односе на Оружане снаге, ДКП и остало, још ћемо се договорити и дати на коришћење све што треба заједничким органима, а када престане потреба за том имовином, она се враћа се РС, као њено власништво.

ФОКУС: Шта ће бити приоритет рада Комисије за одбрану у парламенту БиХ у наредном периоду?

МАЈКИЋЕВА: Као члан Комисије за одбрану, која је имала веома сложене задатке у овом четворогодишњем периоду, веома сам незадовољна. Сматрам да није одговорила на велики број питања због подијељености, првенствено између Бошњака и Срба. Није одговорила ни на једно питање везано за тероризам. Остало је незавршено питање о Горњој Маочи, нападу у Бугојну. Остало је неријешено питање страшног криминала, који се десио унутар Министарства одбране око уништавања муниције и експлозивног материјала. Остала је гомила ствари које се дешавају у Министарству одбране, све афера за афером које прате једна другу. Остала је недовољна сарадња са српским кадровима, односно генералима који нису показали онај ниво кооперативности с парламентом БиХ. Остало је много посла који је вло значајан за ову земљу и оба њена ентитета. Уколико се бар нека од тих питања не ријеше, то ће оставити трага и посљедице на БиХ.
Федерални медији осуђују јаке политичаре из РС

ФОКУС: Често сте изложени нападима федералних медија, који за вас кажу да сте Додиков јастреб.

МАЈКИЋЕВА: До сада сам на више начина била изложена разним пријетњама и коментарима федералних медија и то увијек и искључиво због тога што сам на јасан начин заступала ставове народа из којег сам долазила. Била сам делегат у Дому народа БиХ и имала сам уставну обавезу да браним интересе народа из којег долазим. Ако неког прогласе фашистом, онда би требало да понуде бар један аргумент који ће говорити у прилог томе. Ја сам била фашиста и због тога сам добила 150 пријетњи смрћу, јер сам рекла да празнике у БиХ можемо празновати само ако се заједно око тога договоримо. Због тога је неко требало да ме убије, јер сам била чврстог става да нама нико из ФБиХ неће одређивати шта ћемо ми славити. Они политичари из РС који износе храбар, енергичан став политике коју заступају највише ће бити осуђени. На то се не треба обзирати, а свој посао треба радити како одговара РС. Федерални медији радиће тако док год имамо Регуларну агенцију за комуникације која не ради свој посао.
Тужилаштво преузело случај ЦЕМТ

ФОКУС: Докле је стигла истрага око ЦЕМТ дозвола?

МАЈКИЋЕВА: Заиста, не знам. То је питање за Тужилаштво. Они су завршили тек 2007. годину, а 2008. и 2009, када је био највећи степен корупције, није завршена. Овакво правосуђе је снажан мотив да се настави по старом. Тим људима, од којих су неки кажњени, а неки не, неки су враћени на посао, то је потврда да наставе да раде како су радили, јер их казна неће стићи док је правосуђе овакво какво јесте.
Лакше заједно

ФОКУС: Како коментаришете коалицију СНСД-СДС?

МАЈКИЋЕВА: Први пут сам мирна, а ово је мој трећи мандат у Парламентарној скупштини БиХ. Врло охрабрује овај однос који су на бази платформе направили СНСД и СДС. Мислим да неће бити спорних питања око којих се нећемо моћи договорити. Камо среће да је то и раније било, онда не би било толико надлежности пренесено на ниво БиХ.

Аутор: Биљана Гагула - Фокус
e-max.it: your social media marketing partner