Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ у 2011. години требало би да се нађе на дневном реду веома брзо послије конституисања Дома народа, јер је остало још само друго читање у овом дому Парламента БиХ. Рекла је то за "Глас Српске" предсједавајући Дома народа Парламента БиХ у техничком мандату Душанка Мајкић.

За сада се, међутим не може прецизирати када ће Дом народа бити конституисан, ни када ће се тачно ова тачка наћи на дневном реду. Дом народа послије избора 2006. године конституисан је 15. марта 2007. године, а очекује се да ће и овог пута процедура трајати исто толико.

- За очекивати је да ће се, када је закон у питању, наћи неко рјешење које ће омогућити да се попис обави, због чега сам и оставила закон за период послије избора, јер пред изборе није било политичке воље да се то уради - додала је Мајкићева.

Она сматра да спорни члан 48, који предвиђа да ће попис из 1991. године важити до потпуне имплементације Анекса седам, или треба да се избрише или да се одреди да 2014. буде година када се сматра да је повратак завршен, што је у складу са Ревидираном стратегијом повратка коју је усвојио Парламент БиХ.

- Оптимиста сам и не могу да вјерујем да би некоме у БиХ стало до тога да се попис становништва не обави идуће године - нагласила је Мајкићева.

Агенција за статистику БиХ, Републички завод за статистику РС и Федерални завод за статистику биће задужени за припрему и попис становништва, када овај закон буде усвојен. Директор републичког завода за статистику РС Радмила Чичковић истакла је да попис не би био изводљив у првој половини 2011. године.

e-max.it: your social media marketing partner