Члан заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкич сматра да су и бошњачки и српски генерали и официри у Оружаним снагама БиХ директно одговорни за продају вишка оружја које је требало да буде уништено. Мајкићева је у изјави Срни оцијенила да је током протеклих година понашање надлежних у БиХ у вези овог питања било без икакве контроле, те да генералима из Републике Српске треба поставити питање "како се то могло дешавати и докле мисле да крију од јавности оно што знају".

"Од оног што је требало бити уништено, највећи дио је намјенска индустрија Федерације БиХ извозила, а међу тим је било и власништва Републике Српске која је претрпјела огромну штету. То све није могло бити урађено без знања српских официра који нису били на нивоу задатка и нису зауставили срамну распродају вишкова оружја и војне опреме земљама којима се то није смјело продати", истакла је Мајкићева.

Мајкићева је нагласила да до данас није познато колико је заиста извезено оружја које је требало бити уништено.

"Лоцираће се одговорност када Агенција за истраге и заштиту БиХ заврши истрагу и када се подигну оптужнице против свих који су учествовали у бесрамном ланцу препродаје наоружања и војне опреме унутар Министарства одбране и Оружаних снага БиХ", рекла је Мајкићева.

Она је додала да су САД, кроз програм "Опреми и обучи" донирали БиХ оружје произведено педесетих година, а које је већ тада морало бити уништено, јер је спадало у нестабилну категорију.

"То је прича коју посебно треба валоризовати. Искористили су прилику да све нестабилно наоружање пошаљу нама и поставља се питање какав је онда заиста став Американаца према БиХ", навела је Мајкићева.

e-max.it: your social media marketing partner