Члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ ни до сада никоме није полагала рачуне о коришћењу буџетског новца, те да њен директор Осман Мехмедагић користи прилику, с обзиром да је агенција остала без парламентарног надзора, да покреће одређене акције у вези са начином финансирања.

Мајкићева каже да у том правцу иде његов покушај да непосредно пред изборе повећа трошкове репрезентације ове институције на 120.000 КМ, рачунајући да нико у Савјету министара неће правити проблеме и да ће колегијално учинити услуге једни другима.

"За ову агенцију је специфично да ни до сада никоме никада није полагала рачуне о коришћењу буџетског новца. Чак ни када је ријеч о институцијама које су задужене за финансијску контролу, попут Канцеларије за ревизију институција БиХ која се ни до сада није изјашњавала, нити је давала ревизорско мишљење о стању финансијских рачуна у ОБА и поштивању закона у вези са кориштењем јавног новца", истиче Мајкићева.

Она додаје да је очито да институције БиХ не пропуштају шансу да на различите начине, често потпуно неоправдано, нађу средстава на која иначе немају право и нису у складу са постојећим правилницима.

Покушај директора ОБА Османа Мехмедагића да озакони приједлог о трошковима репрезентације ове агенције у износу од чак 120.000 КМ је пропао, јер то није прихваћено на посљедњој сједници Савјета министара.

Из докумената који су у посједу Срне, а које је потписао Мехмедагић, види се да је он Савјету министара поднио иницијативу за доношење правилника о измјенама и допунама Правилника о кориштењу средстава за репрезентацију.

Тај Мехмедагићев приједлог претходно је подржао и Извршни обавјештајни одбор закључком донесеним на сједници 18. јула, који је такође у посједу Срне.

На челу тог одбора је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

"Доношењем тог правилника, ОБА би се одобрило повећање средстава за репрезентацију са садашњих 60.000 на 120.000 КМ. Важећим Правилником Агенцији је одобрено 60.000 КМ за потребе репрезентације на годишњем нивоу, што се показало као недовољно за трошкове међународне сарадње ОБА", написао је Мехмедагић у иницијативи.

Мехмедагић то правда "растућим трендом сарадње" који је, како наводи, "показао да је износ од 60.000 КМ недовољан за финансирање контаката руководства ОБА и Канцеларије за сарадњу са партнерским службама, међународним организацијама те домаћим службама и институцијама".

Он наводи да се "у условима глобализације, тероризма, организованог криминала и других врста пријетњи сарадња намеће као потреба у остваривању безбједносне политике сваке појединачне земље, па тако и БиХ".

"Како се сарадња одвија по принципу реципроцитета, ОБА самим тим преузима на себе одређене трошкове при реализацији тих активности /хотелски смјештај, трошкови путовања, израда материјала за састанке, угоститељске услуге.../", тврди Мехмедагић.

Правилником о коришћењу средстава за репрезентацију и до сада је било одређено да ОБА од свих агенција БиХ има највећи буџет за репрезентацију у износу од 60.000 КМ.

Према том правилнику, Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција и Управа за индиректно порезивање БиХ за репрезентацију на располагању имају по 35.000 КМ.

Највеће годишње репрезентације имају Министарство иностраних послова 500.000 КМ, Министарство одбране са Оружаним снагама 330.000 КМ и Предсједништво БиХ 150.000 КМ.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner