Бањалука - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ под потпуном контролом СДА и СДС-а и истакла да треба добро размислити о могућности да Република Српска иступи из споразума којим је дала сагласност за оснивање ОБА и оснује властиту агенцију.

“Према закону, ОБА мора бити деполитизована, не смије да ради у корист ниједне странке и ниједног конститутивног народа, а видимо да ради против два конститутивна народа и против више странака. То значи да треба добро размислити о могућности да Српска оснује властиту агенцију да би ријешила тај проблем”, рекла је Мајкићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она напомиње да не постоји другачији начин да се то ријеши, јер Бошњаци никада неће хтјети да из руку испусте тако важну агенцију, а Република Српска више никада не смије да се доведе у позицију да прислушкују њене и званичнике Србије.

Према њеним ријечима, једино је СДА и СДС-у познато шта се дешава у ОБА и једино се њихови ставови усаглашавају.

“Не постоји парламентарни надзор над агенцијом, који би у случају било каквих сумњи у њен рад могао да покрене истрагу и види о чему се ту ради. Једини надзор врши предсједавајући Савјета министара, који има то овлашћење, али то је представник СДА и знамо како ће он ријешити то питање”, истиче Мајкићева.

Она је подсјетила да се никад до сада није десило да једна српска странка учини све да скине представника српског народа са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА и постави било кога другог или не постави никог.

Коментаришући позив министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка министру иностраних послова самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да дође на неформални састанак у Бањалуку, Мајкићева је нагласила да се док је СНСД био на власти никада није догодило да представник те непризнате државе буде гост у Бањалуци или БиХ.

“Онај кога нисмо признали нема шта да тражи овдје. Црнадак треба да одговори грађанима како то да им је подобан Пацоли, а није руски књижевник Захар Прилепин”, рекла је Мајкићева.

Срна

e-max.it: your social media marketing partner