Предсједништво БиХ требало би до краја мјесеца да донесе одлуку у вези са одржавањем војних вјежби у БиХ за идућу годину, па тако и на Мањачи.

Прашину око одржавања вјежбе на војном полигону Мањача подигле су спекулације да би у тој војној вјежби, у којој би требало да учествују припадници Оружаних снага БиХ и НАТО, могла да буде кориштена муниција са осиромашеним уранијумом.

У Предсједништву БиХ и Министарству одбране БиХ у потпуности одбацују такву могућност, тврдећи да је извјесно да би се војна вјежба са употребом муниције могла одржати у Тузли и на полигону у Гламочу, а да на Мањачи буду само људство и хеликоптери.

– Оно што је сигурно јесте да се нигдје у БиХ неће користити бојева муниција, односно са осиромашеним уранијумом, јер нико није толико неодговоран и неозбиљан да би тако нешто дозволио – изјавио је недавно за Српскаинфо замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић.

Међутим, члан парламентарне комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже за Српскаинфо да грађани Републике Српске, поготово Бањалуке имају разлога за страх.

– Рекли су да неће бити гађања муницијом са осиромашеним уранијумом, али авиони А-10 који ће се користти у тој вјежби никада нису користили другу врсту муниције. Све то дјелује неувјерљиво и мислим да ће то изазвати веома бурну реакцију јасвности, јер нама који смо преживјели бомбардовање муницијом са осиромашеним уранијумом, не треба да и у миру проживљавамо тако нешто – каже Мајкићева.

Она подсјећа да је одлука о војној вјежби на Мањачи већ донесена и да се спроводи у првој фази обуком и припремом војника за њено извођење.

– За другу фазу за сљедећу годину одлука би требало да се донесе до краја септембра. Сумњам да неће бити донесена, јер све досадашње одлуке које су везане за то су без икаквих проблема усвајане. Српски члан Предсједништва БиХ је сада закаснио са било каквом реакцијом, он је то требало да уради када се и доносила одлука у Америци, гдје су били присутни српски официри и његови чланови кабинета. Све остало је закашњела реакција и треба да будемо спремни на све што нам се може догодити и на посљедице које ће бити – истакла је Мајкићева.

Аутор: Недељка Бреберина

e-max.it: your social media marketing partner