Отправник послова Амбасаде Њемачке у БиХ Кристијан Седат и пројект менаџер организације “Хело труст” Александер Мајер потписали су уговор о додјели 190.000 евра за обиљежавање и регистрацију оружја Оружаних снага БиХ.

Седат је појаснио да ће у оквиру пројекта “Обиљежавање оружја” тимови означавати и регистровати мало оружје и лако наоружање у власништву Оружаних снага БиХ које ће бити евидентирано у централне регистре, чиме ће постати саставни дио централне базе података.

Реагујући на чињеницу да још није познато колико оружја има војска, посланик СНСД-а и дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да су бивше ентитетске војске предале Оружаним снагама БиХ своје оружје и да од тада није ништа урађено како би БиХ знала какво наоружање има.

- Просто је невјероватно да Министарство одбране није завршило тај посао, него чека донације да то уради, а знамо да по ревизорским извјештајима сваке године у буџету остане значајан дио новца - рекла је Мајкићева.

Тврди да је евидентан потпуни хаос када је ријеч о оружју.

- Огроман вишак оружја који би требало да буде продат стоји у складиштима ОС БиХ, ту је гомила експлозива и другог наоружања. То сасвим јасно говори о томе у каквом су стању ОС БиХ. Невјероватно је да и то чиме располажемо није прописно обиљежено. То значи да није материјално-финансијски уписано и да ОС БиХ не знају чиме располажу - рекла је Мајкићева.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић за “Глас Српске” тврди да је регистрацију наоружања потребан одређени новац.

Жељка Домазет

e-max.it: your social media marketing partner