Од почетка ове године БиХ је суочена са озбиљном мигрантском кризом која сваког дана постаје све већа пријетња политичкој стабилности и безбједности свих грађана БиХ!

Ово пише у иницијативи посланичких клубова СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су јуче покренули иницијативу за гласање о реконструкцији Савјета министара, односно смјени министра безбједности Драгана Мектића, истичући да је јасно да одговорност за ескалацију мигрантске кризе сносе ово министарство и посебно Мектић.

Иницијативу су потписали посланици СНСД-а Сташа Кошарац, Лазар Продановић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић, Милица Марковић, Мирослав Миловановић, те ДНС-а Борислав Бојић, Ђорђо Крчмар и Јован Вуковљак.

Наводећи податке надлежних институција и полицијских агенција да је од јануара ове године у БиХ ушло скоро 10 000 миграната из високоризичних земаља Блиског истока, подносиоци иницијативе истичу да у већини случајева ти људи немају никаквих докумената, што појачава сумње да се међу њима налазе и лица која представљају опасност по јавни ред и мир те безбједност грађана.

Исмијавали упозорења из Републике Српске

– Сасвим је јасно да пуну одговорност за ескалацију мигрантске кризе сноси, прије свега, Министарство безбједности у Савјету министара, те посебно министар Мектић, који је током првих неколико мјесеци ове године, а и раније, игнорисао, минимизирао, релативизовао, па чак и исмијавао озбиљна упозорења институција Републике Српске, као и неких других институција на нивоу БиХ, које су располагале информацијама да би се БиХ у овој години могла суочити са опасним мигрантским таласом – наглашава се у иницијативи.

Посланици СНСД-а и ДНС-а додају да је Мектић лажним и непровјереним информацијама с којима је често излазио у јавност снажно допринио неспремности институција БиХ за суочавање с великим таласом миграната.

– Истовремено, постоје врло озбиљне информације да су појединци из институција БиХ, посебно из Министарства безбједности у Савјету министара, у сарадњи са међународним хуманитарним организацијама, били умијешани у продуковање мигрантске кризе у БиХ с циљем стицања материјалне користи кроз кориштење средстава ЕУ и донаторских средстава намијењених за помоћ у смјештају, исхрани и здравственој заштити миграната – наводи се у писаном приједлогу за гласање о реконструкцији Савјета министара.

Подносиоци иницијативе подсјећају на закључак са 48. сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ којим је од оба дома Парламентарне скупштине БиХ затражено да, у складу са Законом о парламентарном надзору, формирају истражну комисију која би извршила парламентарну истрагу над институцијама БиХ које нису извршиле обавезе у вези са мигрантском кризом.

– Умјесто да ради посао из надлежности Министарства безбједности БиХ, отклони разлоге за незадовољство и страх грађана, као и за оправдане протесте представника локалних заједница пред зградом Парламентарне скупштине БиХ, министар Мектић своју функцију евидентно је злоупотребљавао у политичке сврхе и користио је за неистините и клеветничке нападе на институције Републике Српске – упозоравају посланици СНСД-а и ДНС-а.

Они додају да су се ти неаргументовани и неистинити напади, посебно на Министарство унутрашњих послова Републике Српске, појачали у тренутку када је мигрантска криза достигла врхунац и када се Мектић, заједно са комплетним Савјетом министара, нашао у безизлазној ситуацији.

Видјећемо ко штети српском народу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се покретањем иницијативе за гласање о реконструкцији Савјета министара, односно смјени министра безбједности Драгана Мектића, видјети ко штити политичке и друге оперативне активности људи који штете српском народу гдје год се он налази. Он је истакао да је познато да Република Српска нема капацитет о одлучивању у заједничким институцијама БиХ.

– Овај пут је видљиво да је то у Федерацији БиХ гдје се упорно желе, тамо гдје су Срби, послати мигранте који треба да очисте етнички сав тај простор, а синоним за то је наравно Мектић. У том погледу, Српска хоће да види и да до краја разголити ту политику која је заштићена и биће заштићена од Бошњака. Једини начин да Бошњаци кажу да то није тако јесте да изгласају његову смјену. Ако буде тако, бићу спреман да се њима извиним, али очигледно је да неће бити тако – рекао је Додик.

Српска кафе

e-max.it: your social media marketing partner