Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је, захваљујући напорима СНСД-а, посљедња верзија Приједлога закона о осигурању депозита у банкама БиХ боља од претходне, јер онемогућава пренос надлежности, као и то да стране банке вишак новца износе из БиХ.

Мајкићева је изјавила Срни да нови приједлог закона, о којем је данас расправљано у Представничком дому у првом читању и скраћеном поступку, нуди квалитетнија рјешења.

- Нови квалитети овог закона су то што стране банке више неће моћи да вишак новца износе из БиХ, и то је најважније. Сви вишкови мораће да буду депоновани у БиХ, и то у фонд за осигурање депозита који ће бити формиран након усвајања овог закона. Друго, закон који је усаглашен са ентитетским законима о банкама предвиђа могућност да се послије свих евентуалних потреса у банкарском сектору приступи њиховој реконструкцији, што до сад нисмо имали - прецизира Мајкићева.

Она додаје да је трећа важна ствар то што овај закон иде у корист привредницима и штедишама, јер се у случају финансијских проблема, односно пада банака, добија велики дио новца, и за штедише и за привреднике.

- Констатовано је да је боље извршити спашавање банака него вршити исплату депозита - наводи Мајкићева.

Према њеним ријечима, одлуке о употреби новца доносиће Управни одбор Агенције за осигурање депозита који чине гувернер Централне банке БиХ, министар финансија и трезора БиХ, по један представник ентитетских министарстава финансија, а чланови Управног одбора могу бити и чланови ентитетских агенција за банкарство, али без права гласа.

- У сљедећој амандманској фази вјероватно ће доћи до још неких бољих рјешења у овом закону, и зато смо ми данас рекли да ћемо подржати доношење овог закона - закључује Мајкићева.

Она је подсјетила да је ранија верзија измјене садашњег закона о осигурању депозита у банкама БиХ предвиђала да ће Агенција континуирано надгледати пословање банака чланица, а да ће надгледање бити вршено у складу са стандардима квалитета који прописује Управни одбор Агенције за осигурање депозита, што је изазвало противљење Републике Српске, јер се у том случају радило о директном преносу надлежности.

Мајкићева је додала да је нови приједлог закона, о којем је данас расправљано, узео у обзир овај захтјев Републике Српске да се то промијени и Агенција ће само информативно надгледати банке у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Аутор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner