Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да декларација коју су лидери НАТО-а усвојили послије бриселског самита иде у правцу да Алијанса сада третира БиХ као да је већ постала чланица НАТО-а.

Мајкићева је нагласила да се у овом документу, као и у неким ранијим, упорно потенцира да је БиХ пред вратима НАТО-а, што није тачно.

"Нажалост, српски представници у Предсједништву БиХ и Савјету министара, а који долазе из Републике Српске, не прате ставове институција Републике Српске по питању НАТО-а", рекла је Мајкићева за "Вечерње новости".

Она је подсјетила да је у Народној скупштини још прошле године усвојена Резолуција о војној неутралности, те да је Српска против чланства у НАТО савезу и да се о том питању прати став Србије.

Мајкићева је нагласила да је Предсједништво БиХ, захваљујући садашњој српској компоненти, након 15 година усвојило Стратегију спољне политике БиХ, у којој се наводи да су приоритети БиХ кретање према Европској унији и НАТО-у.

"Једна политика из Републике Српске говори на нивоу БиХ да треба ићи према НАТО-у, а став институција Српске је сасвим супротан. БиХ не може постати чланица НАТО-а без српских "руку" у заједничким институцијама БиХ. Све остало су покушаји притисака на Српску и у том смјеру иде и поменута декларација", поручила је Мајкићева.

Декан бањалучког Факултета за безбједност Предраг Ћеранић навео је да НАТО већ својата БиХ као чланицу упркос Резолуцији Народне скупштине Републике Српске.

"НАТО потпуно игнорише ставове Српске. Скупштина је високо политичко тијело и њен став не смије да буде игнорисан ни од кога, али НАТО се понаша на начин да жели да уграби БиХ као плијен и уопште их не дотичу одлуке највиших органа Републике Српске", сматра Ћеранић.

Аутор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner