Сарајево - Срби су изгубили значајне руководеће позиције у институцијама БиХ у посљедњем мандату у којем је РС представљао Савез за промјене и тешко ће се бити опоравити од тог суноврата, изјавила је за “Глас Српске” посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић.

Она је истакла да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у име Савеза за промјене договорио са бошњачким и хрватским колегама Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем расподјелу челних позиција у институцијама БиХ након прошлих избора, одржаних 2014. године.

- Тај договор је већ у старту био на штету Срба, али ни ту није био крај јер је додатно урушен с обзиром на то да су представници Савеза за промјене наставили да чине уступке. На позицију директора Дирекције за европске интеграције БиХ требало је поново да буде изабран српски кадар, али је та позиција препуштена Бошњацима. СДА им је за тај уступак обећала да ће добити позицију директора Агенције за државну службу БиХ, али су и њу задржали Бошњаци. На позицији директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ је Бошњак иако је та институција припала Србима. Мјесто директора Управе за индиректно опорезивање требало је да припадне Србима, али је поново уступљено Хрватима - рекла је Мајкићева, наводећи да је огроман значај сваке од наведених институција.

Кадровање у институцијама БиХ поново је постало актуелно након што је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упозорио да је Савез за промјене у склопу договора функционера СДС-а и СДА Младена Босића и Сафета Софтића препустио позицију предсједавајућег Независног одбора задуженог за обављање процедуре именовања руководилаца полицијских агенција на нивоу БиХ.

Мајкићева истиче да на случај првог човјека Независног одбора још није стављена тачка, али да је сасвим извјесно да је договорено да Бошњацима буде уступљена и врло важна позиција предсједавајућег Независног одбора.

- Врло брзо ће бити познато како ће се Савез за промјене понашати у Парламенту БиХ и да ли ће и ову позицију препустити Бошњацима. У области безбједности је срамна и иницијатива Савеза за промјене у којој је инсистирано на смјени предсједавајућег Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. То ће ући у анале парламентаризма у БиХ. Сметао им је српски кадар само зато што је из СНСД-а, али им не смета што цијелим обавјештајним сектором у БиХ управља СДА, и то без икаквог парламентарног надзора. Како је Савез за промјене штитио интересе српског народа видјећемо послије окончања овог мандата - рекла је Мајкићева.

Босић је рекао да нису тачне тврдње да је препустио Бошњацима функцију предсједавајућег Независног одбора и да је одређивао ко ће бити предсједник тог одбора те да нема било какве везе с тим. Он је рекао и да представници Савеза за промјене нису зауставили контролу над ОБА смјеном предсједавајућег комисије за надзор над њеним радом Николе Шпирића јер је умјесто њега постављен Борислав Бојић.

- Комисија сама бира предсједавајућег, а у случају да га нема или је спријечен ту функцију обављају замјеници. Због чега замјеници не желе да раде свој посао и због чега је СНСД одбио да именује једног члана, осим Шпирића, који је смијењен због фалсификовања закључака комисије, није питање на које могу одговорити представници Савеза за промјене - навео је Босић.

Први замјеник предсједавајућег Независног одбора Енес Обарлија рекао је да је предсједавајућа Татјана Кључанин-Мартић поднијела захтјев за разрјешење и да то треба да потврди Парламент БиХ и да ће он до избора новог предсједавајућег водити одбор.

- Кључанин-Мартић је у образложењу оставке навела да не може присуствовати сједницама из личних разлога. Сада је нарушен национални баланс јер је речено да у Независном одбору треба да буду по три члана из сваког конститутивног народа и да ниједна одлука не може бити донесена без макар једног гласа члана из сваког конститутивног народа и седам гласова укупно. Није први пут да је национални баланс нарушен јер смо у једном периоду радили са само једним представником српског народа, али смо приликом доношења сваке одлуке водили рачуна да ниједна не буде донесена без његовог гласа - истакао је Обарлија.

Стевандић је позвао представнике Савеза за промјене у Савјету министара БиХ да због катастрофалне кадровске политике поднесу оставке и да напусте функције на које су изабрани вољом СДА.
Истек мандата

Енес Обарлија је подсјетио да је Независном одбору још у марту истекао мандат и да чекају да Парламент БиХ именује чланове комисије за избор новог независног одбора.

- Дом народа је предложио чланове, док Представнички дом то још није учинио - рекао је Обарлија.

Жељка Домазет

e-max.it: your social media marketing partner