Посланик СНСД-а Душанка Мајкић поставила је на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине два питања министру безбједности БиХ Драгану Мектићу (СДС) у вези са мигрантском кризом.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић казао је посланицима Представничког дома ПС БиХ да свако треба радити на сопственом јачању граница те да БиХ не може сама зауставити мигрантску кризу. Али, нагласио је Мектић, могу се створити материјалне претпоставке и сви други капацитети како би се управљало тим процесима и заштитила граница, јер ће проблем миграција трајати још дуго.

Те миграције су по свом карактеру, појаснио је Мектић, незаконите и илегалне, а према његовим процјенама у БиХ се тренутно налази око 2.500 миграната.

На његово излагање реаговала је Душанка Мајкић ријечима да "земља у којој извршна власт не ради, та земља не постоји".

"Хтјела сам да поставим два питања министру. Прво питање зашто ништа није учињено на јачању сарадње са Агенцијом за европску граничну и обалску стражу (Фронтеx) и зашто се на сједнице тог кључног тијела Ударне групе не позива вршиоца дужности главног тужиоца. Много ствари мора одговорити министар Мектић", казала је Мајкић.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић подсјетила је да се у Њемачкој доводи у питање дугогодишња коалиција због мигрантске кризе, док се у БиХ неколико пута о овом питању расправља без конкретних закључака.

"На сједници нема ни предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића којем би ово требао бити приоритет број један, имајући у виду безбједносни аспект ове кризе", подвукла је Мајкић.

У каквом политичком миљеу раде посланици на нивоу БиХ

– Радимо у земљи у којој се настоји одузети што више надлежности са једног нивоа и пребацити на други и цијела борба у парламенту БиХ се своди на то хоће ли неко некоме подвалити, преварити га и дискриминисати.

У таквом односу снага не може се ништа озбиљно урадити. Ова земља мора прво да пође од онога шта је њен основни документ, а то је Дејтонски споразум. Ни овај мандат, ни прошли, а ни будући, неће моћи да поштено подвуку црту и кажу да имају резултате, све док политички актери у БиХ не прихвате да сједну за сто и договоре се о могућој БиХ – сматра Мајкићева.

e-max.it: your social media marketing partner