Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да бројеви за хитне ситуације, у Републици Српској 121, а у Федерацији БиХ 112, постоје у оквиру устава и закона, а Устав Српске и важећи Закон о спасавању у ванредним ситуацијама одређује да је та област у искључивој надлежности ентитета.

Према њеним ријечима, да је уређење јединственог европског броја за хитне ситуације ентитетска надлежност потврђују и чињенице да се оператери телекомуникација, као и оперативни центри и цијела инфраструктура за хитне ситуације налазе на територији ентитета.

"Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама одређено је да Влада Српске доноси пропис о организацији и функционисању система осматрања и узбуњивања, у шта спада и број за хитне ситуације 121", рекла је Мајкићева за "ЕуроБлиц".

Мајкићева, која је посланик у Представничком дому БиХ, подсјетила је да је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске раније затражило од посланика да из парламентарне процедуре буде повучен закон о комуникацијама који предвиђа увођење јединственог броја и да све активности буду враћене у оквире прописа који дефинишу ову надлежност.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић тврди да се увођењем јединственог броја за хитне ситуације 112 у БиХ не преноси надлежност са ентитета на ниво БиХ.

"Апсолутно ће се и у техничком смислу све прилагодити и уставно-правном уређењу у БиХ", тврди Мектић и наводи да је за увођење јединственог броја дио новца већ обезбијеђен из буџета БиХ, док ће други бити из фондова ЕУ.

Приједлогом закона о допунама Закона о комуникацијама БиХ предвиђено је формирање јединственог центра за пријем и обраду позива на јединствени број за хитне ситуације 112.

Извор: СРНА

e-max.it: your social media marketing partner