Бањалука - Тужилаштво БиХ тражи додатних десет милиона марака и повећање броја запослених у идуће три године тврдећи да само у том случају може радити свој посао и процесуирати кривична дјела корупције, тероризма, организованог криминала, привредног криминала и ратних злочина.

Приједлогом буџета институција БиХ за 2018. годину Тужилаштву БиХ је предвиђено највеће повећање износа међу правосудним институцијама. Ова институција је лани имала на располагању 13,10 милиона, док је за ову годину планирано да јој буџет износи 13,68 милиона, што је повећање за 579.000 марака. Готово цијелу повишицу у Тужилаштву планирају да потроше на текуће издатке, у оквиру којих ће за уговорене услуге бити усмјерено више од пола милиона, а за повећање бруто плата и накнада 100.000 КМ.

Тужилаштво БиХ је у средњорочном плану рада за период 2018 - 2020. године затражило укупно 47,95 милиона марака или у просјеку 16 милиона годишње да би реализовало план који се тиче процесуирања кривичних дјела корупције, тероризма, организованог криминала, привредног криминала и ратних злочина. То значи да би буџет Тужилаштва БиХ у идуће три године требало да буде повећан за додатних око десет милиона КМ у односу на износ које је имало на располагању посљедњих година.

Од планираних 47,95 милиона марака, за спровођење кривичних поступака намијењено је 44,50 милиона, а за унапређивање специјализације тужилаца и стручног особља нешто више од два милиона КМ. За спровођење програма унапређења рада на предметима ратних злочина намијењено је 1,37 милиона КМ.

Тужилаштво БиХ има 383 систематизована радна мјеста, а у плану је наведено да је попуњено 237 позиција.

- На основу детаљне анализе дошло се до закључка да је потребно повећати број запослених сходно надлежностима и активностима које се обављају, јер је евидентан недостатак адекватно обученог стручног особља. У периоду 2018 - 2020. године потребно је изнаћи могућност упошљавања како би били формирани комплетни тужилачки тимови за сваког запосленог тужиоца. Тим би требало у том случају да има тужиоца, сарадника, истражиоца и дактилографа - наведено је у плану Тужилаштва БиХ, које додатно запошљавање тражи и због јачања одјељења који су логистика тужилачким тимовима.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да се сваке године повећава буџет за правосуђе, али да то не прате њихови резултати, због чега се поставља питање оправданости тих трендова.

- То је случај и за 2018. годину. Издвајање више новца не би представљало проблем када би резултати били бољи, али правосудне институције никако да почну да обављају посао у складу с очекивањима грађана. Неопходно је да коначно они који заслужују буду санкционисани, а то се посебно односи на одговорне за ратне злочине над Србима - истакла је Мајкићева.

Она је нагласила да је стање у правосуђу годинама исто и да се кроз интервенције међународне заједнице не може очекивати напредак.

- Битне промјене је могуће очекивати тек када буду донесени нови закони, који ће бити плод домаћег договора - нагласила је Мајкићева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић рекао је да је свака потрошена марка на непрофесионално, пристрасно и зависно правосуђе превише, те да приоритет у раду Тужилаштва БиХ треба да буду предмети ратних злочина почињених над Србима.

- Када се посматра рад Тужилаштва БиХ у предметима процесуирања ратних злочина, може се констатовати да је настављено са раније успостављеном праксом вођења ових процеса на штету српског народа. То потврђује и податак да су од септембра 2015. до септембра 2016. године по налогу Тужилаштва БиХ слободе лишена 42 лица, међу којима је 19 српске, 12 хрватске и 11 лица бошњачке националности. Тужилаштво БиХ је у истом периоду подигло оптужнице против 83 лица, међу којима су 48 били Срби. Тужилаштво наставља да инсистира на подизању оптужница примјењујући Кривични закон БиХ, оглушујући се и о став Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ - нагласио је Којић.

Свјетлана Шурлан - Глас Српске

e-max.it: your social media marketing partner