Бањалука - Борба против трговине људима у БиХ је потпуно неуређена и неефикасна, а због лоше координације и преплитања надлежности осим изостанка резултата непотребно расту и трошкови.

На то упозоравају представници Републике Српске у институцијама БиХ наводећи да је ова област у надлежности Ударне групе за борбу против трговине људима, али да су за њен рад заинтересовани углавном само представници ентитета. Ударна група ради под директном надлежношћу главног тужиоца Тужилаштва БиХ, који је и званични руководилац, а чине је представници тужилаштава, полицијских и пореских агенција са свих нивоа власти у БиХ.

Савјет министара БиХ је још 2003. године донио одлуку о формирању Ударне групе за борбу против трговине људима, а у њој је наведено да ће Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ, када постане оперативна, преузети мандат и одговорност Ударне групе, а да ће одлука о њеном оснивању бити стављена ван снаге. То се међутим још није десило иако је SIPA обавила свој дио посла.

И Канцеларија за ревизију институција БиХ је у извјештајима препоручивала преиспитивање статуса и мандата Ударне групе за борбу против трговине људима. У Савјету министара БиХ кажу да неће доћи до укидања Ударне групе иако је SIPA напредовала у борби против трговине људима.

- Још није постигнут довољан степен координације и усаглашености међу свим актерима који чине Ударну групу. Тренутно није право вријеме за укидање Ударне групе и преиспитивање њеног статуса и мандата - истакли су у Савјету министара.

Донедавни члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да је питање шта ради Ударна група за борбу против трговине људима.

- Као што и све друге ствари у безбједносном систему стоје неуређене, тако је и са овом области. Министру безбједности БиХ Драгану Мектићу је више стало да гања вјештице него да ради посао за који је плаћен. Све земље развијају посебне системе за борбу против тероризма и трговне људима једино БиХ чека да је то снађе, па ће онда видјети шта ће - истакла је Мајкићева.

Додала је да ни на састанке Ударне групе за борбу против трговине људима не долазе сви њени чланови.

- Долазе само представници МУП-ова Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, а не долазе они којима управља Мектић - казала је Мајкићева и додала да није добила ни одговор на питање зашто о овом проблему није написано ни слово у информацији Савјета министара о стању безбједности у БиХ.

Урађени посао

У извјештају о раду SIPA за 2016. годину је наведено да је ова агенција радила на 28 случајева који се тичу трговине и кријумчарења људи и да је ријешила половину.

- Тужилаштвима је поднесено шест извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу против 15 и допуна извјештаја против једне особе. Пријављено је девет кривичних дјела трговина људима и кријумчарење људи - навели су у SIPA.

У Тужилаштву БиХ су навели да је Ударна група током прошле године одржала 12 састанака и да је учествовала у истраживању 19 пријава против 43 лица у вези са трговином људима и илегалном имиграцијом.

- Наређено је 17 истрага против 35 лица, док је подигнуто шест оптужница против 14 лица. На крају 2016. године за ову врсту кривичних дјела пресуде су донесене у десет предмета против 23 лица - истакли су у Тужилаштву БиХ.

Свјетлана Шурлан

e-max.it: your social media marketing partner