Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ размотрио је годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину, а током дискусије посланици из Републике Српске изнијели су велики број примједби на лош и неефикасан рад ове и других правосудних институција.

Они су ове институције назвали "каменом спотицања у БиХ", а од чланова ВСТС-а БиХ затражили су оставке.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија презентовао је извјештај и навео да ова институција дјелује у веома тешким економско-политичким условима, уз сталне оптужбе на рад правосуђа у БиХ.

"Правосуђе БиХ не може да буде дежурни кривац за сложено стање у БиХ", рекао је Тегелтија.

Душанка Мајкић (СНСД) истакла је да је ограничење Колегијума на пет минута за дискусију веома мало, и да није довољно за разговор о овом извјештају. Она је указала на проблеме у вези са именовањима на правосудне функције, дицсиплинском одговорношћу носилаца правосудних функција, као и на чињеницу да ВСТС као регулатор и носилац реформе у правосуђу БиХ није испунио тај задатак.

Она каже да је ВСТС пропустио прилику да размотри проблеме у вези са пристрасношћу и ратном прошлошћу судија у Суду БиХ, попут Шабана Максумића који је ослободио ратног злочинца Насера Орића.

Мајкићева је набројала многа стратишта од Сијековца, преко Озрена до Трнова и Сарајева, и других мјеста у Републици Српској и Федерацији БиХ у којима су страдали Срби, а да злочини над њима никада нису процесуирани.

Она је упутила критике и на рачун посланика у парламенту БиХ јер нису успјели да у посљедњих 13 година донесу измјене Закона о ВСТС-у.

Милица Марковић (СНСД) истакла је појачано интересовање јавности за рад правосудних институција. Она је нагласила да су породице српских жртава огорчене селективном правдом коју спроводе кључне правосудне институције у БиХ.

Неки од посланика из Федерације БиХ питали су да ли је ВСТС "етичка или етничка институција".

Босић предложио трасу пута Сарајево-Београд: Бурне реакције

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Младен Босић предложио је да се на дневни ред јучерашње сједнице уврсти и Декларација о утврђивању критерија за одређивање будуће трасе аутопута Београд-Сарајево.

"Декларација је политички неутрална", образложио је Босић, и скреће пажњу да се код одређивања трасе за аутопутеве које ће платити грађани, кроз акцизе, кредите или било која друга задужења, поштује воља и интерес грађана у оба бх ентитета.

Босић каже да је тај интерес да траса аутопута буде Београд-Бијељина-Брчко-Тузла-Сарајево, и додаје да ова траса није усмјерена против неке друге, већ да је ријеч о најбољем поврзивању регија и људи.

Овај приједлог изазвао је оштре реакције посланика СНСД-а. Тако је Сташа Кошарац рекао да Представнички дом није компетентан за доношење оваквих декларација, да нису консултоване надлежне ентитетске институције и затражио је од Босића да повуче овај приједлог.

Душанка Мајкић реаговала је на овај приједлог, оптужујући Босића да преузима улогу Владе Републике Српске, а да при том не штити интересе српског народа у БиХ, због чега је, како је рекла, и добио мандат.

e-max.it: your social media marketing partner