Поводом интензивних настојања предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића и његових сарадника да поново издејствују расправу о закону о акцизама у Парламентарној скупштини БиХ, посланик Савеза независних социјалдемократа у Представничком дому Душанка Мајкић поручује странкама које чине већину на бх. нивоу – мораћете да се сами снађете!

Подсјећамо, посланички клуб СНСД-а је 20. априла ове године подржао разматрање измјена и допуна закона о акцизама по хитној процедури, а приликом дефинитивног изјашњавања о овом правном акту, 10. маја, они су се уздржали од гласања. С друге стране, представници СДС-а разишли су се тада са партнерима из СДА и ХДЗ-а, отворено се противећи њиховом плану о расту акциза.

Душанка Мајкић истиче да СНСД неће имати активну улогу у наредном покушају да акцизе на нафту, нафтне деривате и лож уље буду повећане за 15 фенинга по литру.

„Они су власт, нека преузму одговорност, а то што немају потребну већину представља њихов, а не наш проблем. Странке које чине већину на нивоу БиХ, а ми нисмо њен дио, морају да схвате чињеницу да се у политици не могу доносити само одлуке које се допадају грађанима“, каже Мајкићева.

Oна је изразила скепсу према могућности да евентуални други пад закона о акцизама изазове прекомпозицију парламентарне већине на нивоу БиХ, упркос најави лидера ХДЗ-а Драгана Човића, који је такву иницијативу сопствене партије наговијестио још крајем августа.

„Сматрам да то није реално. Да је хтио да руши садашњи састав Савјета министара, Човић је могао да покрене такву процедуру када је Дом народа одбио Декларацију о Пељешком мосту, након што је она усвојена у Представничком дому. Међутим, то се није десило, тако да је извјесније да ће ова власт опстати, иако очигледно нема већину, јер нас од избора не дијели још много времена“, каже Душанка Мајкић.

Такође, осврнула се и на ироничне реакције опозиционих странака у Републици Српској, које су, поводом референдумских иницијатива из врха СНСД-а, поручиле да убудуће „једино могу да подрже референдуме у Српској о темама које су заиста важне грађанима, као што су закони о акцизама и поријеклу имовине“.

„Савез за промјене повлачи само оне потезе који су у складу са инструкцијама њихових ментора из иностранства. Дакле, не може се говорити о одлукама које доносе политичари из партија СзП-а, већ се њихово дјеловање креира на неком другом мјесту“, истиче Мајкићева.

e-max.it: your social media marketing partner