САРАЈЕВО - Иако се сви слажу да је неопходан, закон о спољним пословима БиХ у догледној будућности сасвим сигурно неће бити усвојен, јер у овом тренутку не постоји ни минимум сагласности по том питању.

Израду тог закона, на којем се ради посљедњих петнаестак година, неће убрзати ни чињеница да је БиХ једина земља у Европи која га нема и у којој сва спољна политика функционише на документу "Општи правци и приоритети за проведбу вањске политике", који је Предсједништво БиХ усвојило још 2003. године.

У Министарству спољних послова БиХ недавно су, одговарајући на једно од питања посланика парламента БиХ, рекли да су чврсто опредијељени за усвајање закона о спољним пословима, "чиме би се допринијело функционалном унапређењу извршавања спољнополитичких обавеза БиХ и функционисања самог министарства".

"На томе се ради. Тај закон је приоритет свих министара спољних послова и често то уопште не зависи од њих, већ од укупне политичке ситуације и воље да се то донесе. Већ су вођени неки разговори на ту тему и за крај августа министар је заказао нове", рекли су нам јуче у Министарству спољних послова БиХ.

Иначе, БиХ широм свијета има 44 амбасаде, шест конзулата и шест сталних мисија и том систему је више него потребан закон по којем ће функционисати, а многи су мишљења да је управо непостојање таквог закона разлог за поприличан хаос који влада међу дипломатама БиХ.

Тим законом било би неопходно прописати и услове које неко треба да испуњава да би био амбасадор, а не да, као што је сада случај, у свијет и најважније мисије шаљемо људе без икаквог дипломатског искуства.

"У оваквој политичкој ситуацији немогуће је договорити шта су спољнополитички приоритети БиХ. Бошњаци заговарају односе с исламским земљама, Хрвати према земљама са којима дијеле културно насљеђе, а Срби нагињу према Русији и њу стављају у сам врх својих приоритета и спољнополитичких циљева", рекла је Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ.

Она каже да нема шансе да дође до усвајања закона, те да нам зато дипломатија и ради то што ради и никоме не подноси рачуне, те да је у постојећим околностима немогуће да три народа са потпуно различитим интересима договоре један такав закон.

Посљедица непостојања закона је и та што се врло често за стање у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ пребацује са једних на друге и то са Министарства спољних послова на Предсједништво БиХ, које је, према Уставу БиХ, и надлежно за спољну политику БиХ.

ДКП мрежа БиХ:

  • 44 амбасаде
  • 6 конзулата
  • 6 сталних мисија

e-max.it: your social media marketing partner