Комисије за финансије и буџет и за спољну трговину и царине Представничког дома Парламента БиХ јуче су по други одбиле извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину у дијелу који се односи на рад министарстава финансија и трезора и спољне трговине и економских односа.

Извјештај је раније оборила велика већина комисија, због чега ће на сутрашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ бити отворено питање функционисања Савјета министара. Извјештај о његовом раду, како ствари стоје, први пут у његовој историји неће добити подршку посланика који су изабрали министре.

Члан Комисије за финансије и буџет Душанка Мајкић из СНСД-а рекла је да о стању у Савјету министара довољно свједочи чињеница да је Представнички дом комисије присилио да два пута расправљају о истој ствари.

- Не може се пронаћи ниједан аргумент да се извјештају да подршка - рекла је Мајкићева.

Главну замјерку чланови Комисије за финансије упутили су на методологију израде документа, јер се из извјештаја, како је констатовала Мајкићева, не види ништа. На питање да ли постоји санкција за овакво стање, казала је да је највећа санкција, коју Парламент не користи, опозив свих који не раде свој посао.

- Ако нису у стању да врше власт и ако Парламент није у стању да врши контролу рада извршне власти, онда такви треба да иду - казала је Мајкићева.

Члан Комисије за финансије Мирсад Исаковић из СББ-а је констатовао да је извјештај Савјета министара тешко разумљив чак и за људе из струке и да се из њега не може видјети ко је радио како треба, а ко није. Члан комисије Салко Соколовић из Независног блока каже да је Савјет министара донио четири пута мање закона него што је требао и да је свеукупан утисак о његовом раду врло лош.

Комисија за спољну трговину и царине сугерисала је Парламенту да усвоји закључак којим би Савјет министара био обавезан да сачини извјештаје повезане са претходном годином и програмом рада.

Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, који је бранио извјештај пред Комисијом за финансије и буџет, навео је да је министарство од планирана три законска акта, из своје надлежности усвојило два и да би ускоро и трећи требало да се нађе у процедури.

- Није коректно импутирати Министарству финансија ствари које се односе на друга министарства или приједлоге које смо слали у парламентарну процедуру, а они падали из политичких, да не кажем политикантских разлога - рекао је Беванда и додао да је због започете предизборне кампање важније покупити неки глас, него нешто системски урадити.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је члановима Комисије за спољну трговину и царине да ни за њега није прихватљива нова методологија, али је устврдио да је прошла година била најуспјешнија за БиХ, посебно када је ријеч о њеном европском путу.

Стратегије

Мирко Шаровић је навео да је фокус на доношењу стратегија које се доносе на инфраструктуру квалитета, заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и енергетику.

- Без усвајања ових стратегија БиХ неће имати шансе да користи новац из фондова ЕУ, нити да приступи средствима великих донатора - рекао је Шаровић.

Члан Комисије за спољну трговину и царине Мирослав Миловановић из СНСД-а нагласио је да је Уставом БиХ прописано да је пољопривреда у надлежности ентитета, те да би Европа морала да прихвати уставно уређење БиХ.

- Не може се за овакве ствари Устав БиХ ставити под ноге. Неки сматрају да је стратегија добра само ако је донесена на нивоу БиХ - рекао је Миловановић.

За сједницу Комисије за спољне послове ПД БиХ није било кворума

Комисија за вањске послове Представничког Дома БиХ није одржала сједницу која је била заказана 25.07.2017 са почетком у 10 часова због тога што није било кворума.

Иако се на сједници појавио Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ са представницима овог министарства, велики број посланика отказао је долазак на сједницу из за сада непознатих разлога.

Министар је чекао 15 минута и онда је са цијелом екипом отишао из зграде уз констатацију да га чекају друге обавезе.

Душанка Мајкић (СНСД) прдесједавајућа ове комисје казала је да је на дневном реду био извјештај о раду Савјета министара БиХ за прошлу годину, те да је ово отказивање сједнице можда својеврсни револт посланика због одлуке колегијума Представничког дома БиХ, који је на прошлој сједници донио одлуку да не разматра извјештај о Савјету министара, него да поново комисијама упути овај извјештај, иако су те комисије у већини одбиле подржати овај извјштај.

e-max.it: your social media marketing partner