Након неколико мјесеци затишја тоеком којег се није много чуло о тематици промјене законског рјешења о Уставном суду БиХ, ове јесени могло би у Парламенту БиХ доћи до актуелизације давно започетог процеса у Републици Српској чији је циљ измјена Закона о Уставном суду БиХ, а кроз коју би био окончан мандат странцима у тој правосудној институцији. Српски политичари у БиХ независно од страначког дреса до сада су показивали јединство када је у питању намјера преуређења Уставног суда БиХ, а странке из Републике Српске око овог су питања имале и начелну подршку хрватских политичких странака.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић истиче у изјави за Дневни лист како је ово важна тематика, казавши како постоје бројне ствари које треба уредити када је ријеч о наведеној институцији. ]една од њих је и питање укидања мандата страним судијама које би требало замијенити домаћим кадровима, додавши како се према Уставу након пет година могла донијети другачија одлука односно да се стране судије давно требале замијенити домаћим.

Коначно ријешити ствари

Говорећи о судбини наведеног законског рјешења којег ће СНСД ставити на дневни ред она је казала како је ситуација неизвјесна јер је данас питање може ли се ишта усвојити у Парламенту БиХ с обзиром на односе. Навела је како СДА сигурно неће гласати за, па чак и они посланици који су отишли из те странке. 

-Велико је питање колико садашњи политички тренутак омогућава да се тај закон усвоји. У овом тренутку мислим да може више ништа проћи. Не видим ниједан закон за који ће СДА гласати. Иако то више није онај снажан СДА, и
овај дио који је отишао добро пази да не направи грешку у смислу да се замјере бошњачком бирачком тијелу, казала је Мајкић, додавши како је врло неизвјесно шта ће бити, али је добро да се овај закон стави на дневни ред.

-На крају, домаћи политичари морају направити одређене иницијативе и да почну рјешавати ствари које су одавно неријешене. Чекајући да то странци ураде очито никада нећемо дочекати јер им одговора овакво стање, упозорила је Мајкић.

Ускоро у Парламенту

Подсјећамо, министар финансија Републике Српске и високи функционер СНСД-а Зоран Тегелтија јуче је казао како ће у септембру у Парламент БиХ бити упућено законско рјешење о Уставном суду БиХ.

-Овај закон СНСД ће предложити и уколико не буде имао подршку неких других политичких странака у Парламенту БиХ, навео је он. Повод је било питање посланик ПДП-а Бранислава Бореновића који је тражио информацију шта је
са законским рјешењем које се најављивало прије неколико мјесеци.

Нови начин гласања

Подсјећамо, прича око новог законског рјешења о Уставном суду актуализовала се након одлуке о проглашењу 9. јануара неуставним. Недуго након тога формирана је радна група у којој су учествовали представници свих парламентарних странака из Републике Српске и која је дефинисала измјене којима је предвиђено окончање мандата страним судијама у Уставном суду, као и попуњавање те институције искључиво домаћим кадровима.

Уставни суд би се према том нацрту попуњавао на начин као и до сада, али умјесто два бирала би се три судије из Републике Српске и умјесто четири, шест судија из Федерације БиХ.

Предвиђене су и промјене начина одлучивања и доношења одлука те се наглашено како би за сваку одлуку морао гласаати барем један судија из сваког од три конститутивна народа.

Пише: Дарио Пушић

e-max.it: your social media marketing partner