Сарајево - Сједница Дома народа Парламента БиХ, која је требало да буде одржана јуче, одгођена је због недостатка кворума, јер су тројица српских делегата Средоје Новић и Небојша Радмановић из СНСД-а, те Драгутин Родић из ДНС-а најавили да неће доћи на засједање.

Делегати СНСД-а су раније контактирали са замјеником предсједавајућег Дома народа Огњеном Тадићем из СДС-а и информисали га да они и Родић неће доћи на сједницу у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске донесеним у вези са захтјевом за ревизију пресуде на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид. Из тог разлога посланици СНСД-а не присуствују сједницама Представничког дома Парламента БиХ.

У СНСД-у су у више наврата истакли да немају намјеру да блокирају рад институција БиХ, већ да им је циљ да укажу на дјеловање бошњачких званичника и странака које је усмјерено на рушење Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ.

Нико од тројице делегата јуче није одговарао на телефонске позиве, а посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да само поштују закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Међу тим закључцима су и да буде донесен закон о Уставном суду БиХ, рјешавање статуса Суда и Тужилаштва БиХ и друга конкретна питања. Нема смисла појављивати се на сједницама док на дневни ред не буду стављени конкретни законски приједлози. Под знаком питања је и одржавање сједнице Представничког дома - рекла је Мајкићева.

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ казао је да су тројица делегата потврдила секретару да неће доћи и да не постоје услови за одржавање сједнице. Појаснио је да је за кворум за рад Дома народа потребно да сједници присуствује девет од 15 делегата и то по три из сваког од три конститутивна народа, односно Срба, Бошњака и Хрвата.

- То је услов да би Дом народа радио и одлучивао. Накнадно ће бити заказан нови термин сједнице. Видјећемо да ли се ради само о недоласку на ову сједницу или је нешто што може бити забрињавајуће. Ако би оваква пракса била настављена, било би то забрињавајуће, јер би то блокирало рад Дома народа - рекао је Чолак и додао да треба обавити консултације не само у Дому народа, већ и на вишим нивоима.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић из СДА оцијенио је забрињавајућим изостанак три делегата српског народа.

- На наредној сједници Колегијума Дома народа и на сједници ћемо разговарати о овоме да видимо шта су разлози - рекао је Софтић и додао да Клуб Бошњака неће прихватити никакав ултиматум.

До кризе у институцијама БиХ дошло је након што је на иницијативу бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, без одлуке надлежних институција, бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао захтјев за ревизију пресуде у спору са Србијом. Суд је захтјев одбио, али је остао проблем ванинституционалног и незаконитог дјеловања.

Посланици СДС-а и НДП-а, који су у Сарајеву у коалицији са СДА, присуствују засједању Представничког дома, али не гласају, а кадар тих странака у пуном капацитету учествује у раду Савјета министара БиХ.

Човић: Евидентна криза

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је јуче да је политичка ситуација у БиХ забрињавајућа и да је евидентна озбиљна криза функционисања власти. Човић је казао да коалиција на нивоима ФБиХ и БиХ постоји од тачке дневног реда до тачке дневног реда у зависности шта је чији интерес.

- Другим ријечима, тешко је и дефинисати ко је позиција, а ко опозиција - изјавио је Човић.

dom naroda

e-max.it: your social media marketing partner