Иако су за другу половину марта најављене сједнице оба дома парламента БиХ, упитно је да ли ће посланици и делегати радити у пуном капацитету.

У СНСД-у још нису одлучили да ли ће учествовати, док Савез за промјене очекује прво разговоре унутар парламентарне већине, а од тога зависи њихова одлука како ће се понашати на сједницама Дома народа 20. марта и Представничког дома 23. марта.

И у СДА постоји бојазан да се посланици из Републике Српске неће појавити на сједници Представничког дома 23. март.

Цијело вријеме парламентарна већина је на "климавим ногама", а не постоји повјерење међу партнерима, посебно након једностране одлуке Бакира Изетбеговића, лидера СДА, да преда захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије, који је у коначници одбијен.

Проблем за БиХ је и чињеница да ниједан реформски закон још није усвојен, а сет приједлога закона о акцизама на нафту и нафтне деривате те алкохолна и безалкохолна пића је "камен спотицања" бх. парламентараца.

Душанка Мајкић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ, каже да у овом моменту не зна да ли ће СНСД учествовати на сједници 23. март. "То ћемо видјети, зависи од договора унутар странке. Ми поштујемо закључке Народне скупштине РС", казала је Мајкићева.

Истиче да због грешке СДС-а сада сви закони са прошле сједнице иду у друго читање, када је потребно 10 руку против да би неки закон оборили.

"Што се тиче реформских закона, тешко да ће нешто од тога бити. Међутим, није до парламента, до Савјета министара је, они треба да предлажу законе, а то не чине", казала је Мајкићева.

Говорећи о Приједлогу закона о акцизама, Мајкићева истиче да то није до СНСДа, него до Савеза за промјене, који избјегава да подржи оно што је подржао УО УИО БиХ.

Ово, каже, није једини случај јер су надлежности Српске стално на удару. Поручују, Република Српска више неће изгубити ниједну уставно дефинисану надлежност. "У том смислу, било који законски приједлог који буде имао за циљ да се надлежност Агенције за банкарство Републике Српске пренесе на неку нову Агенцију за осигурање депозита или нешто слично, неће добити подршку посланика из Републике Српске.

Дакле, ми сами не одлучујемо тамо, видјећемо како се чувају надлежности од ових других који партиципирају у власти БиХ. Дубоко вјерујем да никоме више неће пасти на памет послије свега што нам се догодило да буило коју надлежност премесе на ниво БиХ", рекла је посланик СНСД у Представничком дому ПС БиХ, Душанка Мајкић.

predstavnicki dom

e-max.it: your social media marketing partner