На дневном реду наредне сједнице Представничког дома свега су три закона. Из СНСД-а упозоравају да владајућа већина у парламентарну процедуру већ по навици шаље недовољно закона.

Сличног става су и у ДФ-у. Невладин сектор задовољан је корацима на европском путу.

Истовремено из Центра цивилних иницијатива поручуију да је Савјет министара прошле године утврдио и у парламетарну процедуру упутио свега 18 закона.

У Савјету министара БиХ игноришу праксу савремених политичких система да извршна власт законе предлаже парламенту, поручују из СНСД-а.

Упозоравају да пред посланике не стиже довољно квалитетних закона. Приједлози Савјета министара, по правилу заврше на доради или парламентарни живот окончају у Дому народа.

О раду Савјета министара довољно говори дневни ред наредне сједнице Представничког дома, каже посланица СНСД-а Душанка Мајкић.

"Три тачке се само односе на законе, само једну су предложили из Савјета министара, а остало су посланици. То би требало да буде пуно боље, посебно о законима који се односе на агенду, да ми не би знали шта би од посла", изјавила је Мајкићева.

Да у Савјету министара не раде довољно сматрају и посланици опозиционе Демократске фронте.

"Једноставно, не ради Савјет министара, прошле године усвојено 16 закона, реформски закон ниједан, нити Савјет министара постоји, нити шта раде, нити знају радити", сматра Дамир Бећировић из ДФ-а.

И док посланици упозоравају да Савјет министара у парламетарну процедуру не шаље законе, предсједавајући Денис Звизидић, пред високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност, Федериком Могерини, изоставио је конкретне проблеме, попут застоја у успостављању фукционалног мехинзма координције. Умјесто о проблемима и рјешњима, Звиздић је говорио о приоритетима.

"То су ЕУ интеграције, економија, владавина права уз борбу против свих видова организованог криминала, тероризма и екстремизма", каже предсједавајући Савјета министара БиХ.

У невладином сектору сматрају да су јасни резултати власти на нивоу БиХ на европском путу. Заживио је ССП, БиХ је предала за чланство у ЕУ, а у БиХ стигао упитник Европске комисије.

Ипак, то све не прате одговарајући закони. Примјера ради, у 2015. години Савјет министара утврдио је 29, а парламент БиХ усвојио 15 закона. У прошлој години у Савјету министара радили су још скромније.

"Утврдио је свега 18 закона, од планираних 56. Оно што је додатни проблем је да је Парламент од тих 18 усвојио само 8", каже Ивица Ћавар из ЦЦИ-ја.

Кроз мониторниг, у ЦЦИ-ју су запазили и феномен, својсвтвен само политичком систему БиХ.

Парламентарна скупштина често одбија законе властитог Савјета министара. Питање је зашто? У обје институције већину имају исте политичке партије.

savjet ministara

 

 

e-max.it: your social media marketing partner