Федерику Могерини, високу представницу за спољну политику ЕУ, која данас долази у БиХ, дочекаће механизам координације који не функционише.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, истиче да је постојећи механизам координације нефункционалан, те да је упитно какве ће одговоре БиХ доставити Европској комисији.

"То сигурно неће бити јединствен глас. Република Српска је завршила одговоре на упитник Европске комисије, али чека се састанак механизма координације како би се све то ускладило. Међутим, некоме није у интересу да се састаје и да се одговори усклађују. Вјерујем да Могеринијева неће бити задовољна ситуацијом", казала је Мајкићева.

Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, сматра да Могеринијева долази с јасном поруком, а то је да су врата ЕУ отворена за БиХ и да је њена европска будућност потпуно извјесна.

"Долази с поруком да треба да се посветимо приоритетним задацима и пројектима, а то су европски пут, економски развој, владавина права и рад на отварању нових радних мјеста", поручио је Звиздић.

Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, казао је да ће пред Могеринијеву изаћи с "нашим проблемима и нашом истином о нама".

Тврди да има и добрих вијести за Могеринијеву, те да је ФБиХ урадила све што је требало када је у питању одговор на питања из упитника Европске комисије и да се само још чека Република Српска. Мишљења је да се могло више урадити.

"Требамо боље одговоре из Републике Српске", рекао је Изетбеговић.

Могеринијева је у сриједу увече требало да почне вишедневну турнеју по државама западног Балкана посјетом Подгорици, а посјетиће још Сарајево, Скопље, Београд, Тирану и Приштину.

У ауторском тексту за подгоричку "Побједу", поручила је да реформе у свакој од ових земаља нису важне зато што их владе или Европска унија желе, него зато што оне могу направити значајну разлику у животима толико људи у региону. Нагласила је да је увођење западног Балкана у ЕУ задатак ове, а не наредне политичке генерације. За њу ЕУ неће бити цијела док год овај регион у, како каже, срцу Европе не буде уједињен, као дио заједнице ЕУ.

Током протекле године, земље "западнобалканске шесторке" и Европска унија приближиле су се једна другој, указала је и додала да су многи од заједничких успјеха били незамисливи до само неколико година уназад.

"Сви имамо исти интерес да мир на западном Балкану буде неповратан, као и да се оствари друштвени, економски и демократски напредак. Ако се то деси, напредак ка чланству у Европској унији такође ће бити неповратан. То је кључно колико за ЕУ, толико и за грађане и лидере на западном Балкану".

mogerini

e-max.it: your social media marketing partner