Бањалука - Парламентарна скупштина БиХ у протекле четири године радила је онако како је налагао политички миље и какве су биле политичке прилике у БиХ. Рад у Дому народа био је константно на ивици између снажне жеље бошњачких политичара да се све пренесе на ниво БиХ и сталне борбе представника РС да држави остану само оне надлежности које су плод Дејтонског споразума - каже за "ЕуроБлиц" Душанка Мајкић, предсједавајући Дома народа БиХ и делегат СНСД, сумирајући четверогодишњи мандат садашњег сазива Парламента БиХ.

Она истиче да су недавни догађаји у вези са доношењем закона о попису становништва у БиХ показали да ће утицај и став Народне скупштине РС, која бира делегате у Дому народа, бити пресудан у овом случају, као и убудуће, посебно код доношења кључних одлука у Парламенту БиХ. Мајкићева наглашава да је Представнички дом мјесто гдје се сучељавају ставови политичких странака, а да је задатак делегата у Дому народа да штите интересе народа који представљају.

Хоћете ли тражити став НС РС у вези са предложеним законом о попису становништва у БиХ?

- Упутила сам писмо НСРС и затражила да се до краја августа, односно на првој наредној сједници одреди према овом законском приједлогу, посебно спорном члану 48, како бисмо имали коначан став који би обавезао све српске делегате да се тако понашају на септембарском засједању Дома народа Парламента БиХ. Ситуација у вези са законом о попису становништва је најбоље показала да уколико нема става НС РС, да поједини делегати, који долазе из различитих политичких партија, то различито тумаче. Тим чланом закона се дерогира паритет у обављању власти на нивоу БиХ, а што је једва постигнуто Дејтонским мировним споразумом и практично поништава све добро што овај закон носи са собом. Ако Бошњаци не буду спремни ни за какав даљи разговор, остаје коначна могућност да РС за своје потребе изврши попис на нивоу РС. То ће послужити за доношење крупних одлука, не само економских већ и политичких.

Колико су српски представници у протекле четири године били јединствени у Дому народа БиХ?

- Нама је веома важно да можемо обезбједити четири гласа против, ако неки закон није повољан по РС. Углавном смо у томе успјевали. Ово што се сада десило са законом о попису становништва је практично први пут да је дошло до неких размимоилажења. Нисам се до сада обраћала НС РС, јер сам сматрала да ће сви делегати бити против онога што је штетно интересима РС. Међутим, пошто су избори близу и све странке покушавају да из сваког политичког потеза извуку поен, схватила сам да, посебно нове политичке партије, имају амбицију да буду препознатљиве, па макар и на погрешан начин. Законом о раду, који је најављен за представнике РС у Дому народа, треба одредити да се нико не може понашати како му падне на памет, већ да морају штитити националне интересе. немамо право да се играмо у Дому народа.

Да ли је потребно проширити Дом народа са додатним бројем делегата?

- По пет делегата из сваког клуба није довољно за озбиљан рад дома. Оба дома имају и своје заједничке комисије, а осим тога и ад хок радна тијела која се повремено формирају. То је јако напорно. Мислим да није добро и ефикасно да било ко ради у више од двије комисије. У Представничком дому је нешто боља ситуација, али и тамо су оптерећења, посебно због појединаца, јер се отприлике зна који људи могу и колики обим посла да понесу. Неки не желе да се укључују у било шта. Посао у Парламенту мора бити распоређен тако да могу да сви одговоре на њега. Када ће то бити - то је све на дугом штапу. Али то говори у прилог томе да представници које шаљемо у Сарајево морају имати капацитет да издрже све то.

Аутор: Недељка Бреберина - ЕуроБлиц

e-max.it: your social media marketing partner